Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här ser du nordiska samiska mästerskapen i Árviesjávrrie i bilder. Foto: Dirk Schwarz/Anna-Karin Niia SVT Sápmi

Hon är en av samiska mästerskapets stora vinnare: ”Otroligt fint”

Uppdaterad
Publicerad

I helgen avgjordes nordiska samiska mästerskapen i Árviesjávrrie med flera hundra deltagare. Det var glädje, folkfest och många väntade, men också oväntade vinnare. Se video och bildspel från same-Sm:et.

Flera hundra deltog i nordiska samemästerskapen som hölls i helgen i Árviesjávrrie. Johanna Njaita, Dearna som varit med sen barnsben och en av de favorittippade var mästerskapets stora vinnare. Hon vann damernas lassokastningstävling i klassen D19+, i parsprinten tog hon och systern Matilda också guldet och hon blev tvåa i den individuella renskötarsprinten.

– Jag är helt chockad själv. Renskötarsprinten hade jag inte väntat mig att hamna på prispallen i. Jag har inte tränat så mycket löpning.

Men du är ju en stark lassokastare. Vad är hemligheten?

– I och med att jag har ett trasigt knä, så har jag lagt fokus på att bygga muskler i överkroppen och det gör nog sitt, säger en glad Johanna Njaita.

Rafflande parsprint

Under söndagen avgjordes parsprinterna. Det var närmare 60 lag som var anmälda i de olika klasserna. Och herrarnas final blev minst sagt spännande. Under tredje och sista rundan så ledde Faepmie saavreme siebries första lag med Ante Baer och Laara Sparrok, men en stark löpning och felfri lassokastning av Pär Nilsson, Jijsen Siebries lag 1, gjorde att Jijsen Siebrie lag 1 tog hem guldet.

– Gammal är äldst! Vilken härlig känsla att vinna, jublade Piere Bergkvist och Pär Nilsson.

Följ med på samiska mästerskapen via bildspelet och videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.