Anne Lajla Utsi, direktör för Internationella samiska filminstitutet gläds över kommande samiska filmer. Foto: SVT Sápmi

Sju nya samiska filmer får bidrag

Publicerad

En animationsfilm, en musikal, en dokumentärfilm och fyra kortfilmer får nu produktionsbidrag på sammanlagt 2,3 miljoner kronor av Internationella Samiska Filminstitutet (ISFI).

– Aldrig förr har så många samiska långfilmer producerats som nu, säger Anne Lajla Utsi, direktör på ISFI.

Samiska filmer är på uppgång efter år av tystnad. Just nu rullar Ole Giævers film Ellos eatnu på biodukarna i Sverige. Innan det var det Amanda Kernells film Sameblod som hade sin premiär 2017. Men nu är en förändring på gång enligt Internationella Samiska Filminstitutet.

– Det är betydelsefyllt att kunna ge två nya samiska långfilmer produktionsbidrag, säger Anne Lajla Utsi direktör på ISFI i ett pressmeddelande.

Animationsfilm på sydsamiska

De två filmer som får största potten på en halv miljon norska kronor är den sydsamiska animationsfilmen Saajven jïh elmien gaske av Oskar Östergren Njajta och jojkmusikalen Árru av Elle Sofe Sara.

– Det är glädjande att den första samiska animationsfilmen på sydsamiska för barn nu produceras, säger Anne Lajla Utsi.

Säkerställa kvalitet

Internationella Samiska Filminstitutet beviljar bidrag till filmer som är klara för inspelning. Tanken med bidraget är det ska täcka kostnaderna som blir i samband med filmproduktionen och färdigställande av filmen.

Syftet med bidraget är att säkerställa filmprojektens kvalitet och för att stärka samiska filmproducenter.

Ungdomsfilm spelas in i sommar

Till sommaren spelas filmen Danish darling Unjarga girls in i Varanger, Norge, av produktionsbolaget Rein Film och regissör Egil Pedersen. Det är den första samiska långfilmen för ungdomar.

ISFI har beviljat kompetensbidrag till Rein Films produktion då de erbjuder lärlingsplatser till ungdomar i samband med sommarens inspelning.

Filmer som får produktionsbidrag:

Saajven jïh elmien gaske, animationsfilm, får 500 000 NOK. Produktionsbolag Bautafilm AB.

Árru, jojkmusikal, får 500 000 NOK. Produktinsbolag Elle Sofe dansekompaniet och Stær.

Gosa jávkkai luossa, dokumentärfilm, får 200 00 NOK. Produktionsbolag Govas Film AS.

In my hand, kortfilm, får 300 000 NOK. Produktionsbolag Paranord Film.

Gusto Gusto, kortfilm, får 200 000 NOK. Produktionsbolag Maigon Film AS.

Árran 360, kortfilm, får 300 00 NOK. Produktionsbolag Forest People AS.

Duhásteaddjit, kortfilm, får 300 000 NOK. Produktionsbolag Rein Film Finnmark AS.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.