Efter att den sjunde parlamentarikerkonferensen avslutades i Arvidsjaur, samlades deltagarna för en gruppbild utanför hotellet. Foto: Per Carlsson

Sjunde parlamentarikerkonferensen avslutad i Arvidsjaur

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen avslutades den sjunde parlamentarikerkonferensen på inbjudan av Samiskt Parlamentariskt Råd (SPR). Sametingspolitiker från Sverige, Norge och Finland är nu samlade i Arviesjávrie/Arvidsjaur samlades för en gruppbild.

Grön omställning – konsekvenser för samisk näring och kultur samt matsuveränitet, var teman för konferensen som öppnades av SPR:s ordförande Håkan Jonsson.

Minister i inspelat tal

Nordiska rådets president Jorodd Asphjell var på plats i Arviesjávrie, så även Samerådets vice president Åsa Larsson Blind. Sveriges kulturminister Parisa Liljestrand (m) höll via ett inspelat videoklipp ett tal till parlamentarikerna.

I samband med konferensens tema, den sk gröna omställningen, föreläste forskaren Anna Skarin om vindkraftens påverkan för rennäringen.

Samisk mat temat

Under tisdageftermiddagen föreläste även Jon Saijets om konsekvenser av grön omställning vad gäller skogsbruk. Seniorforskaren Rasmus Kløcker Larsen föreläste om gruvindustrin i Sápmi i ljuset av den gröna omställningen.

Under onsdagen stod samisk mat på agendan, där bland annat norska sametingets president Silje Karine Muotka föreläste om FN:s arbete med urfolks matsystem.

Samiskt Parlamentariskt Råd (SPR) är ett nordiskt samarbete mellan sametingen i Sverige, Norge och Finland.
Samerna i Ryssland har observatörsstatus.

Samarbetet etablerades 2000 och första parlamentarikerkonferensen hölls i Jokkmokk 2005.

I år står Sverige för ordförandeskapet som roterar mellan de tre sametingspresidenterna.

Rådet består av 21 ledamöter, 7 från vardera sameting.

Rådets huvudsakliga syfte är att föra samernas talan internationellt samt att stärka det gränslösa samarbetet samer emellan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.