”Vi kommer få jobba jättemycket med kunskapshöjande insatser”

Uppdaterad
Publicerad

Sedan förra året har Sametinget ett samordningsansvar för traditionell kunskap. Det är ett treårigt uppdrag och är kopplat till konventionen om biologisk mångfald.

– Vi har dragit igång arbetet, och vi ser att vi kommer få jobba jättemycket med kunskapshöjande insatser, säger samordnaren Åsa Labba.

Åsa Labba följer förhandlingarna i Geneve via datorn. Sametinget har numera ett samordningsuppdrag för två artiklar i konventionen om biologisk mångfald. Det handlar om att lyfta både samisk kunskapstradition och annan kunskapstradition.

– Vi ser att vi kommer få jobba jättemycket med kunskapshöjande insatser. Både hos myndigheter men också hos kunskapsbärare, säger Åsa Labba på Sametinget, som är samordnare för det här så kallade fokalpunktsansvaret.

Hur menar du då?

– Som kunskapsbärare kanske man inte ser hur viktig man är och hur mycket man kan bidra med. Alla behöver bidra för att få myndigheter att förstå vad traditionell kunskap, árbediehtu, är.

Nya möten för överföring av kunskap

Sametinget har startat ett programråd, med myndigheter och intresseorganisationer. Både samiska organisationer och andra organisationer finns med. Ett trettiotal myndigheter, intresseorganisationer och universitet finns med i den här gruppen. De har hunnit ha ett digitalt möte.

Vad tror du det kan ge ?

– Jag tror att vi hittar möjligheter att jobba över gränserna, man får möjlighet att prata med varandra och hitta ingångar. Det finns massor av behov både hos myndigheter och kunskapsbärare, avslutar hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.