Skarp kritik från Vapstens sameby mot konsekvensutredning

Uppdaterad
Publicerad

Med fem veckor kvar tills Rally Sweden ska gå av stapeln får nu länsstyrelsens konsekvensutredning skarp kritik av Vapstens sameby, vars renar är i området. Samebyn avstyrker länsstyrelsens utredning – som nu kan tvingas göras om.

Rally Sweden beskrivs som Sveriges största årligen återkommande sportevenemang. Över 100 miljoner väntas följa tävlingarna världen över och tiotusentals besökare väntas till Umeå i slutet på februari.

Vid midnatt natten mot torsdagen gick tiden ut för att yttra sig som berörd i området. Och där möter nu länsstyrelsen kritik.

Vapstens sameby vill inte uttala sig för SVT Sápmi utan hänvisar till yttrandet. Där skriver de att processen satts igång sent. De är kritiska till länsstyrelsens konsekvensutredning rörande rennäringen, och menar att den har så stora brister att den inte kan ligga till grund för beslut om föreskrifter.

Samebyn ser också flera olika konsekvenser av att flytta på renarna med kort varsel, bland annat sammanblandning med Umbyns renar.

”Vi måste titta på kritiken”

Enligt länsstyrelsen ska man nu titta på sin konsekvensutredning och bland annat förslagen om avstängning av vägar.

– Vapstens sameby har avstyrkt beslut om föreskrifter och avstängningar av väg. Vi måste nu kolla igenom vår konsekvensutredning och kritiken mot den, hur den ser ut, och bedöma hur deras yttrande påverkar vår möjlighet att bedöma om föreskrifter, säger länsjurist Per Lundström.

Om ni inte kan bedöma om föreskrifter, kan ni då ta ett beslut om tillstånd för tävlingen? 

– Yttrandet rör sträckorna, och de är tätt kopplade till själva arrangemanget, det hänger ihop.

Kan det bli så att ni gör om konsekvensutredningen?

– Det törs jag inte svara på, vi får se på det här först nu.

Femtontal yttranden inkomna

Länsstyrelsen i Västerbotten har totalt fått in ett 15-tal yttranden.

Rans sameby, som har skrivit under ett avtal med arrangörerna, skriver i sitt yttrande att man har beslutat att säga okej till evenemanget i år för att sedan utvärdera det inför nästa år. Länstrafiken i Västerbotten menar att kollektivtrafiken kommer att påverkas några sträckor men att att det finns förslag på lösningar

Yttrandena är nu överlämnade till arrangören, som har en vecka på sig att yttra sig tillbaka till länsstyrelsen.

Kan det bli ett nej till rallyt?  

– Det är det vi får bedöma men jag vill egentligen inte säga något i förväg om det, alla ärenden kan leda till ett bifall eller avslag. Sen behöver ett beslut om tillstånd för tävlingen inte bara handla om ja eller nej, det kan vara ett tillstånd förenat med villkor, säger länsjurist Per Lundström.

Tidsmässigt, det är inte så mycket tid kvar?

 – Så är det ju, vi hade velat vara längre fram i ärendet än vad vi är.

SVT Sápmi har sökt arrangören av rallyt men inte fått svar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.