Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Terje Haugen, ledare för Fosen renbetesdistrikt, om deras kamp mot staten i samband med demonstrationerna i Oslo i februari och mars. Foto: Alf Simensen/Heiko Junge/TT

Skickat brev till statsministern – kräver snabb lösning i Fosen-fallet

Uppdaterad
Publicerad

Renskötarna i Nordfosen har skickat ett brev till Norges statsminister Jonas Gahr Støre.

Där kräver man en snabb lösning i Fosen-fallet som nu pågått i mer än två år.

Mer än två år har gått sedan Högsta domstolen i Norge slog fast att landet begår folkrättsbrott då vindkraftparken i Fosen byggts mitt i renbetesmark.

Trots det har man fortfarande inte nått en lösning där man för några veckor sedan hade nya möten utan att några beslut fattades.

Nu har renskötarna i Nordfosen skickat ett brev till Norges statsminister Jonas Gahr Støre där man ber om en snabb lösning, rapporterar NRK Sápmi.

Nordfosen konstaterar i brevet att trots långa överläggningar och medling så har man inte gjort några framsteg i ärendet.

I brevet skriver man också att det är staten och Statkraft som är nyckeln till att få ett slut på kränkningarna av de mänskliga rättigheterna, som de konstaterar att efter mer än två år har blivit en skamfläck för Norge och för Statkraft som företag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.