Mark- och miljööverdomstolen meddelade på tisdagen att man inte kommer att ta upp frågan om en gruva i Fäbodliden i Lycksele kommun. Foto: SVT Västerbotten

Nytt nej till gruva i Fäboliden

Uppdaterad
Publicerad

Planerna på en gruva i Fäboliden i Lycksele kommun är nu definitivt stoppade. Mark- och miljööverdomstolen meddelade på tisdagen att man inte beviljar prövningstillstånd, något som SR Sameradion var först att berätta om

Mark- och miljödomstolens nej till gruvexploatering står därmed fast. 

Äventyra rennäringen

Företaget Dragon Mining har ansökt om att få bryta guld i ett dagbrott och sedan anrika malmen i Svartliden. Mark- och miljödomstolen anser dock att transporterna, som skulle passera ett antal byar, skulle innebära för stora säkerhetsrisker för oskyddade trafikanter. De skulle också äventyra rennäringen i området.

Gick på samma linje

Därför sa domstolen i somras nej till planerna. Dragon Mining överklagade till högre instans, som nu alltså går på samma linje. SVT Sápmi skrev tidigare att detta innebär ett definitivt nej till gruvan, men domen går att överklaga till Högsta domstolen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.