Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sofia Jannok spelar en av rollerna i filmen ”Ellos Eatnu”, som denna fredag har smygpremiär på Jokkmokks Folkets hus. Hör henne här i SVT:s intervju. Foto: Linn Vikström

Smygpremiär för filmen ”Ellos Eatnu” om Altakonflikten

Uppdaterad
Publicerad

Fyrtio år efter Altakonflikten i Norge speglas den i en film, som på fredagen har smygpremiär på Jokkmokks Folkets hus.  

Läraren Ester flyttade till Alta för att jobba, och för henne blev konflikten mer än protester mot en kraftverksdamm. Den utmanade hennes identitet som same och vän. 

Dammbygget i Alta-Kautokeinovassdraget beslutades av Stortinget 1978. Dammen skulle ligga mitt i hjärtat av Sápmi. Ester, som i hela sitt liv förnekat sin samiska identitet, drogs nu med i protesterna. 

Då möttes hon av ett motstånd i staden, bland kollegor men också inom familjen och henne själv. 

Kända skådespelare

Det är om detta Ole Giævers film ”Ellos Eatnu” (på svenska ”Låt älven leva”) handlar. Ester spelas av Elle Marie Hætta Isaksen och motspelare är bland andra Gard Emil och Sofia Jannok.

– Jag är glad men lite spänd. Smygpremiären är ju på hemmaplan med släkt och vänner, säger hon till SVT Sápmis reporter.

Sofia Jannok säger att ”Ellos Eatnu” är en en viktig film, som hon hoppas ska inspirera andra.

”Samma kamp i dag”

– Det är viktigt att lära sig om historien och om den kamp som förs än i dag.

I dag, fredag, är det smygpremiär på Jokkmokks Folkets hus, och SVT Sápmi är där.

Filmen visas av Folkets bio i Jokkmokk, Arjeplog och Östersund under helgen. Den 12 maj har filmen premiär i övriga Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.