Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Liselotte Wajstedt om känslorna inför smygpremiär och turné för filmen Tystnaden i Sápmi. Foto: Mikaela Sjöstedt/SVT

Smygpremiär på hemmaplan: ”Nervös men stolt”

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen är det förhandspremiär i Sverige för filmen Tystnaden i Sápmi, på Folkets hus i Kiruna.

Filmen har tagit sju år att göra och handlar om tystnaden kring sexuella övergrepp och psykisk ohälsa. I filmen får vi följa två unga kvinnor som inte längre vill vara tysta, som vill visa att det inte blir bättre av att vara tyst.

Världspremiären skedde på filmfestivalen i Tromsö tidigare i år.

– Det är alltid lite nervöst på hemmaplan. Filmen är för mig gjord för samiska folket, och kan så klart beröra andra också, men jag vill ju att den ska gå hem i Sápmi, berättar regissören Liselotte Wajstedt.

Pris vid filmfestival i Montreal

I veckan tilldelades Tystnaden i Sápmi  ett andrapris vid en filmfestival i Montreal, Rigoberta Menchú Awards. Det är stiftelsen i nobelpristagaren Rigoberta Menchú Tums namn som delar ut priset till urfolksfilmer.

– Det är fantastiskt, en ära! Och att det är ett urfolkspris i urfolkssammanhang. Vi har haft internationell premiär där så det var kul och det betyder mycket för mig, säger filmskaparen Liselotte Wajstedt.

Turné i Sverige och Norge

Tystnaden i Sápmi har Sverigepremiär den 23e september och går ut på turné i både Norge och Sverige. Den är även uttagen i Nordisk Panorama som en av de femton bästa nordiska filmerna.

Se henne berätta mer om reaktionerna på filmen i klippet ovan

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer