Samiska kandidaten Kristina Axelsson (C) i Sorsele kommun är osäker om varför det är lägre valdeltagande i kommunen: ”En tanke jag får är att vi i inlandet ser att besluten tas allt längre ifrån oss och att man kanske tror att vi inte kan påverka”. Foto: Privat

Här är det lägst valdeltagande av de samiska förvaltningskommunerna

Uppdaterad
Publicerad

I det senaste riksdagsvalet 2018 deltog 87,2 procent av de röstberättigade i Sverige. SVT Sápmi har tittat på valdeltagandet i de 25 samiska förvaltningskommunerna – där ligger valdeltagande i flera fall på betydligt lägre siffror än så.

Ny forskning från Stockholms universitet och Mittuniversitet visar att valdeltagandet bland samer är högt, omkring 90 procent.

Men när även andra gruppers valdeltagande räknas in ser siffran inte fullt så bra ut för de samiska förvaltnignskommunerna. I Sorsele var det enbart 80,8 procent som röstade i det senaste valet. Betydligt lägre än bland samerna i stort – och även lägre än riksgenomsnittet på 87,2 procent.

”Besluten tas längre ifrån oss”

Kristina Axelsson i Sorsele sitter i kommunfullmäktige för Centerpartiet. Hon säger att det är svårt att svara vad det beror på att valdeltagandet är så lågt.

– En tanke jag får är att vi i inlandet ser att besluten tas allt längre ifrån oss och att man kanske tror att vi inte kan påverka. Jag hoppas att det blir högre valdeltagande i detta val, då det är ett ödesval om Sveriges vägval för medmänsklighet, landsbygd och miljö.

Högt valdeltagande i Ubmeje

Av de 25 samiska förvaltningskommunerna så är det Ubmeje (Umeå) som har högst valdeltagande, 89,6 procent.

Så högt kanske det inte blir i Sorsele. Men Kristina Axelsson, som även är samisk kandidat till riksdagen, kommunfullmäktige och regionen, hoppas att det i alla fall ska öka.

– Det är viktigt att inlandsbornas röster finns, för mig är det väldigt viktigt att kunna vara med och påverka. Vi ser också hur vård och tandvård centraliseras, så jag hoppas på ett mycket högt valdeltagande även i regionvalet, säger Kristina Axelsson (C).

Arjeplog 80

Arvidsjaur 85,4

Berg 85,6

Dorotea 84,6

Gällivare 82,3

Härjedalen 84,5

Jokkmokk 83,4

Kiruna 85,8

Krokom 88,5

Luleå 89

Lycksele 84,5

Malå 85

Sorsele 80,8

Stockholm 87,3

Storuman 83,2

Strömsund 84,4

Sundsvall 88,2

Umeå 89,6

Vilhelmina 84,4

Vindeln 84,9

Åre 88,6

Åsele 85,4

Älvdalen 86,6

Örnsköldsvik 88,6

Östersund 87,9

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Följ SVT Sápmis valbevakning

Mer i ämnet