Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Stor splittring i Finlands regering kring sametingslagen

Uppdaterad
Publicerad

En ny sametingslag skakar om den finländska regeringen i grundvalarna.

När de gick till omröstning på ett regeringssammanträde under torsdagen röstade Centerpartiet, det näst största regeringspartiet, emot lagen.

– Jag är mycket bekymrad över den här situationen, säger den finländska justitieministern Anna-Maja Henriksson till SVT Sápmi.

Under torsdagen gick den hårt omtvistade nya sametingslagen vidare för bearbetning i den finländska riksdagen. Det efter att den debatterats i tre regeringsperidor.

– Jag är bekymrad över de samiska ungas situation. Jag vet att många upplever det väldigt tungt och traumatiskt att behöva gå igenom en sådan här process gång efter annat. Så det är vår skyldighet att söka lösningar, säger justitieminister Anna-Maja Henriksson till SVT Sápmi i samband med att hon presenterade lagförslaget under torsdagen.

Att det har dröjt så länge förrän laget gick vidare till riksdagen har lett till stora protester bland samer på finsk sida. Under torsdagseftermiddagen samlades flera samiska ungdomar utanför riksdagshuset och demonstrerade.

Dåliga opinionssiffror

Men lagen är omstridd. Innan Henriksson mötte media under torsdagseftermiddagen tvingades regeringen själva till en intern omröstning. En majoritet av ministrarna röstade för lagen – men det näst största regeringspartiet, Centerpartiet, röstade emot.

Med bara månader kvar till riksdagsvalet tampas Centerpartiet med dåliga opinionssiffror. Som det borgerliga alternativet i den socialdemokratiskt ledda regeringen har de tappat 3 procent sedan valet 2019, enligt Yles opinionsundersökning i november. I finländska tidningar har det spekulerats kring att det kan vara en anledning till att partiet nu är så högljudda kring Sametingsvalet.

Partiets ledamöter hänvisar däremot till språkkravet i den nya lagen. Det nya språkkravet gör att flera nuvarande sametingspolitiker i Finland inte längre kan ställa upp i Sametingsvalet.

Förlorar rösträtt

Nu går lagen till omröstning i riksdagen. Där hoppas de övriga regeringspartierna nu får stöd från oppositionspartier för att få igenom lagen.

Det är redan den tredje regeringen som bereder en ny lag. Vad säger det här om minoritets- och urfolksrättigheters ställning i Finland?

– Det är klart att jag är mycket bekymrad över den här situationen. Jag har varit det en längre tid. Jag ser att vi kan inte fortsätta så här. Det är ett svaghetstecken för Finland att man inte har lyckats lösa den här situationen, säger justitieminister Anna-Maja Henriksson.

Därför kan Sametingspolitiker i Finland mista sin rösträtt

I dag kan den som vill rösta eller ställa upp i Sametingsvalet på finsk sida hänvisa till att en förfäder långt bak i tiden bedrivit samiska näringar.

Med det nya lagförslaget kommer det in ett tydligare språkkrav. För att få rösta i sametingsvalet måste du själv, dina föräldrar, dina far- eller morfäldrar eller dina far- eller morföräldrars föräldrar ha haft samiska som första språk. Det här innebär att en del nuvarande sametingspolitiker i Finland inte längre skulle kunna ställa upp i valet.

En majoritet av Sametingets ledamöter i Finland är för förslaget då de är rädda för en förfinskning av Sametinget. Flera av ledamöterna är inte aktiva inom samiska näringar eller samisk kultur i dag. Åtta av Sametingets 21 ledamöter är däremot emot lagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.