Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lars Miguel Utsi, sametetingsledamot för Guovssonásti, och Jenny Wik Karlsson, förbundsjurist på SSR, är osäkra på vad den nya regeringen kommer innebära för samer.

Samiska företrädare oroliga över regeringen: ”Det är illavarslande”

Uppdaterad
Publicerad

Ulf Kristersson (M) nämde inte samer en enda gång i sin regeringsförklaring. Och ingen av de nya ministrarna är bosatta i Norrland. Nu växer oron bland samiska företrädare kring vad regering vill.

– Det är illavarslande, säger Jenny Wik Karlsson som är verksamhetschef och förbundsjurist vid SSR i Umeå.

SVT Sápmi var på plats när Jenny Wik Karlsson, verksamhetschef på SSR, såg den nye statsministern Ulf Kristerssons (M) regeringsförklaring. Och hon var mest förvånad över namnen som lästes upp.

– Det är väldigt många nya namn som i alla fall inte jag känner till sedan tidigare, säger hon.

”Jag är väldigt orolig”

Hon blir oroad över att ingen av de nya ministrarna är bosatt i Norrland Och samtidigt nämndes inte samer med ett enda ord i regeringsförklaringen. Vilken minister som ska hand om samiska frågor är också oklart. Normalt sett brukar det vara kulturministern – men inga klara besked har lämnats.

– Samiska frågor har sällan stått högt på agendan när det kommer till markfrågor oavsett om vi haft en borgerlig eller röd regering. Så det är inte så mycket som talar för att samiska markfrågor kommer stärkas den här mandatperioden heller, säger hon.

Lars Miguel Utsi, sametetingsledamot för Guovssonásti, är orolig för vilken påverkan regeringen kan få för samiska frågor.

– Högerpartierna är under stark påverkan av Sverigedemorkaterna. Bara det gör att jag är väldigt orolig för framtiden, för hur de samiska frågorna kan utvecklas under de kommande fyra åren, säger han.

Sametinget ska ta kontakt

Samtidigt har den nye regeringen inte sagt någonting konkret om hur de vill arbeta med samiska frågor.

Tidöavtalet – avtalet mellan de tre regeringspartierna och Sverigedemokraterna – lyfter inte heller några samiska frågor. Ända gången minoriteter nämns är i en skrivelse om modelsmålsundervisning. Partierna vill se över modersmålsundervisningen men konstaterar samtidigt att ”de nationella minoritetsspråkens särställning i lagen ska beaktas”.

Håkan Jonsson, Sametingets styrelseordförande, håller med om att det är mycket som är oklart kring vad den nya regeringen vill göra kring samiska frågor. Han planerar nu att ta kontakt med den nya regeringen inom kort.

– Så fort vi vet vem som är sameminister kommer vi initiera någon form av kontakt. Och försöka få ett möte så fort som möjligt, säger han.

Han fortsätter:

– Det viktigaste är att de tar samefrågor seriöst och att de lyssnar på oss samer. Både på sametinget, samiska organisationer och allmänheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.