Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Matti Blind-Berg, ordförande för Svenska samernas riksförbund (SSR), vet inte om han ska skratta eller gråta när han läser annonsen. Foto: Stefan Karlsson, SVT

SSR polisanmäler annons: ”Det är hets mot folkgrupp”

Uppdaterad
Publicerad

En helsidesannons i flera gratistidningar i Norrbotten radar upp fördomar om samer. SSR håller nu på att förbereda en polisanmälan om hets mot folkgrupp.

– Vi anser att man pekar ut en folkgrupp här på ett väldigt negativt sätt, säger Matti Blind-Berg, ordförande för SSR.

Annonsen publicerades under veckan och gick ut i en gratistidning som delas ut i ett stort antal hushåll i Norrbotten.

Den är skriven som ett debattinlägg från Vinterstadens skoter- och fritidsförening i Kiruna. Vid sidan om texten finns bilder på renar och renskötande samer. Och i texten radas gamla fördomar om renskötseln.

”Alltmer polariserat”

Matti Blind-Berg, ordförande för Svenska samernas riksförbund (SSR), vet inte om han ska skratta eller gråta.

– Man har ansträngt sig till det yttersta för att få med alla schabloner. Man har fångat upp hela spektrat av fördomar som finns ute i samhället.

Han fortsätter:

– Vi lever i en märklig tid. Inte bara här i Sápmi utan hela världen verkar gå in i ett alltmer polariserat tillstånd. Jag tror att dialog är något vi måste kunna föra med varandra. Annars är det ganska kört, säger han.

Polisanmäls

Bilderna i annonsen visar renar på vägen. Det målas upp en bild av renskötare som medvetet skulle stressa sina renar. Och samernas hela existens som urfolk ifrågasätts.

– En polisanmälan är på gång för hets mot folkgrupp. Vi tittar på de juridiska aspekterna av det, säger Matti Blind-Berg.

Annonsören: ”Det är yttrandefrihet”

SVT Sápmi har varit i kontakt med skoterföreningen som ligger bakom annonsen men de avböjer en intervju.

– Vi har sagt till media att vi inte kommer att ställa upp på intervju. Det vi publicerat står styrelsen och medlemmarna bakom. Det enda vi kommer att säga att till media är att var och en får göra sin egen uppfattning. Det är yttrandefrihet i Sverige, säger Anders Peterson, ordförande i Vinterstadens skoter- och fritidsförening i Kiruna.

Det är en del faktafel i annonsen, vad tänker du om det?

Som sagt, var och en får skaffa sin egen uppfattning. Det är yttrandefrihet.

Oro för konsekvenserna

Matti-Blind Berg oroar sig nu för vad annonsen ska få för konsekvenser ute i samhällena.

– Det skulle inte förvåna om vi om ett par dagar får in rapporter om renar som har blivit påkörda eller skjutna. Det brukar följa som ett brev på posten efter sådana här ageranden eller uttalanden, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.