Granplanta Foto: Skogsstyrelsen Foto: Michael Ekstrand

Stopp för att plantera ny gran

Publicerad

Skogsägare får inte längre plantera gran på marker där den växer dåligt. Det kan vara torra och magra marker som har grund jord och där tall trivs mycket bättre. Skogsstyrelsen har tagit fram nya föreskrifter med syftet att göra skogarna i framtiden mer motståndskraftiga mot klimatförändringar och andra skador.

– Att skogsägare sätter gran på fel marker har länge varit ett stort problem i södra Sverige. Träden blir stressade av torka och därför mer utsatta för skador, till exempel av granbarkborre, säger Bert Krekula, tillsynsspecialist på Skogsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

De nya föreskrifterna ska råda bot på det som kallas för ”granifieringen”. Det innebär att gran har planterats i allt större utsträckning, bland annat för att undvika betesskador från bland annat älg som tycker om att äta tall. Det har lett till att gran planterats på marker där den egentligen inte passar. Då växer granen sämre och blir mer mottaglig för skador. Men nu kommer gran inte längre att godkännas som huvudplanta på det som bedöms vara typiska tallmarker.

Syftet med nya föreskrifter är att komma ifrån det man kallar för ”granifieringen”. För att undvika betesskador har skogsägare allt oftare planterat gran, eftersom bland annat älg är mycket mer förtjust i att äta tall. Det har medfört att gran har planterats på marker där den egentligen inte trivs och inte passar och har därför växt sämre och blir mer mottaglig för skador. Framledes kommer inte plantering av gran att godkännas på marker som bedöms vara tallmarker.

– De nya kraven kommer att få en positiv effekt för produktionen i skogen men det är också bra för naturvården. Många arter är beroende av att tallskog som avverkas inte ersätts med gran, säger Bert Krekula.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.