Anders Kråik var upprörd i talarstolen, över styrelsens arbetssätt Foto: Anna-Karin Niia, SVT

Utbrottet på plenum: ”Det är rent ut sagt olagligt”

Uppdaterad
Publicerad

Det hettade till under debatten under punkten ekonomiska förmåner för förtroendevalda i Sametinget. Sametingets styrelse har beslutat att avlöna en politiskt sakkunnig – trots att hen samtidigt sitter på flera förtroendeuppdrag.

– Det är rent ut sagt olagligt. Ni övertrasserar era befogenheter i styrelsen, säger Samernas Anders Kråik i talarstolen.

Han fortsätter:

– Arvoderingar ska tas i plenum. Ni skulle ha berett en fråga om att arvodera en politiskt sakkunnig och lyft det till plenum.

Ledamöterna sprang i skytteltrafik till talarstolen för att diskutera frågan om politisk sakkunnig. Frågorna rörde anställningsform, befogenheter och en del lyfte att de anser att den politiskt sakkunnige bör lämna sina politiska ämbete som hon nu har.

– Det är ju helt galet! Hon borde själv förstå att hon borde lämna sina politiska uppdrag om hon är anställd av styrelsen, säger Samelandspartiets Ingrid Inga i talarstolen.

Ingrid Inga föreslog att plenum återremitterar hela punkten till styrelsen, för att jobba med ärendet och återkomma på plenum i maj.

Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson svarade att det inte är tal om någon anställning, utan ett arvoderat förtroendeuppdrag.

-  Det är en förtroendevald precis som en styrelseledamot. Det beslutet kan styrelsen ta. Vi är sex arvoderade styrelseledamöter plus en politiskt sakkunnig.

Avböjer intervju

Den politiskt sakkunnige avböjer en intervju med SVT Sápmi och hänvisar till Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson.

Vad säger du om kritiken som Ingrid Inga tog upp i talarstolen, att hen ska behöva lämna sitt politiska ämbete?

– Till att börja med så finns det inte reglerat någonstans då det gäller det. Den här politiskt sakkunnige är vald av styrelsen, det är en form av politiskt uppdrag.

Varför behöver ni en politisk sakkunnig?

– Jag har många uppdrag som styrelseordförande och har många i förvaltningen med mig, men de är tjänstemän och de kan jag inte sätta mig ner på kvällen och diskutera politik med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.