Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det har varit interna stridigheter på Umeå universitet efter omdebatterad sommarkurs. Foto: SVT

Stora interna bråk på Umeå universitet: ”Kallat mig samehatare”

Uppdaterad
Publicerad

I sommar skulle Umeå universitet ha en ny kurs med namnet ”Samer som 'folkstam' och 'ras' och urfolk i vetenskap och politik”.

Men kursen har fått hård kritik och nu ställs den in.

– De har kallat mig samehatare, säger professor Jonny Hjelm som har utformat kursen.

SVT Sápmi har tidigare berättat att Umeå universitet ska starta en ny sommarkurs med kursnamnet ”Samer som 'folkstam' och 'ras' och urfolk i vetenskap och politik”.

Men kursen har fått stor kritik och lett till interna stridigheter på Umeå universitet. Både forskare som varit för kursen, och de som varit emot den, menar att de blivit utsatta för personangrepp och till och med hot.

Professor Jonny Hjelm har utformat kursen och skulle också ha undervisat.

– De har kallat mig samehatare och jag likställdes med förintelseförnekare, de diskuterade huruvida jag var rasist – att det var ett uttryck för ultrahögern. När forskare och andra intellektuella kan piska upp sådana här stämningar, vad händer då med de som kanske mår psykiskt dåligt och plockar upp det här, säger han.

Titeln väcker känslor

Kritiken har handlat om flera saker, men det är titeln på kursen som väckt mest känslor. En som ifrågasatt den är Jon Petter Stoor som själv jobbar på universitetet.

– Det finns inga kurser i Sverige som heter sådana här saker, med de just utsatta minoriteterna i fokus: samer som ras, judar som ras, romer som ras, säger han.

Jonny Hjelm tycker dock det är befängt.

– Som om den här kursen skulle syssla med att visa att samer är en ras – vilket är helt befängt.

Kursen ställs in

I förra veckan beslutade därför Jonas Nilsson, prefekt vid institutionen för idé- och samhällsstudier, att ställa in kursen.

– Anledningen är av omsorg om arbetsmiljön så beslutade jag mig för att ställa in.

Han berättar att man dock har fortsatt förtroende för Jonny Hjelm.

– Men det hade varit bra om vi hade haft ett annat namn på kursen som inte hade missuppfattats på det sätt som har skett nu, som inte hade gett upphov till oro hos människor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.