Amanda Kernell. Foto: TT

Stort stipendium till regissören Amanda Kernell: ”Oändligt tacksam”

Uppdaterad
Publicerad

Konstnärsnämnden delar ut 10-åriga stipendium till 32 konstnärer inom bild och form, musik, teater, film, dans och cirkus. En av dem är prisbelönta regissören Amanda Kernell. Hon kommenterar nyheten på sina sociala medier som ”drömmarnas dröm”.

Stipendiet är ett av statens mest omfattande och långsiktiga stipendium, där summan årligen är tre prisbasbelopp. I år är summan 144 900 kr. Amanda Kernell som regisserat prisbelönta filmerna Sameblod och Charter är en av de 32 konstnärerna som nu tilldelas stipendiet.

– Det betyder så oändligt mycket för att kunna fortsätta med sina egna filmer och idéer också i tider där så mycket är så otryggt, skriver Amanda Kernell på sociala medier.

”Ska ge möjlighet till fördjupat konstnärligt arbete”

Stipendiet tilldelas konstnärer som under lång tid visat hög nivå inom sin konstart och som även förväntas fortsätta vara aktiva inom sin konstnärliga verksamhet.

– Vi är glada att konstnärer från alla våra konstområden i år får ta del av långtidsstipendier. Syftet – och förhoppningen – är att långtidsstipendiet ska ge konstnärerna möjlighet att utveckla och fördjupa sitt konstnärliga arbete över en längre tid, säger Mika Romanus, Konstnärsnämndens direktör i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.