Länsstyrelsen ville göra området till naturreservat, men innan dess hann träd vid flera tillfällen huggas ner. (Arkivbild.) Foto: Frédéric Forsmark/Länsstyrelsen i Norrbottens län

Tjäntemän tvingas cykla på finansmannens ägor i Jokkmokk

Uppdaterad
Publicerad

Medan Skogsstyrelsens och länsstyrelsens tjänstemän tvingas cykla, dundrar timmerbilarna fram på finansmannen Jonas Wahlströms marker utanför Jokkmokk. Låsta bommar försvårar tillsynen. 

– Det kan kännas lite ovärdigt, säger Håkan Falk på Skogsstyrelsen till SR Ekot

Bommarna har satts upp vid ett område, som länsstyrelsen planerade att göra till naturreservat.  

Där växer flera hundra år gamla träd, bland annat tallar, som vid flera tillfällen huggits ner. Händelsen har åtalsanmälts av Skogsstyrelsen men hann preskriberas.

”Man blir förbannad”

Skogsbiolog Frédéric Forsmark kallar det naturvårdssabotage.

– Man blir förbannad att det finns så lite kvar av sådana här skogar och att man liksom går in för att förstöra dem, säger han till Ekot. 

Jonas Wahlströms bolag Hvalfisken har motverkat myndigheternas kontroll genom att inte släppa in deras bilar. Tjänstemännen har i stället tvingats cykla. 

Vill inte kommentera

När Ekot ber om en kommentar, vill varken Wahlström eller andra företrädare kommentera uppgifterna. 

På hemsidan skriver företaget, enligt radion, att äganderätten alltid ska värnas, att det är motortrafik man inte vill ha på sina privata vägar och att ambitionen är att skogsbruket ska drivas i bästa i samklang med naturen. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.