Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Här laddar Tova Nejne upp på hemmaplan. Foto: Nils Åslund/Josefine Holgersson

Tova Nejne mot toppen med barmarksträning på cykel

Publicerad

Tova Nejne har laddat för säsongen hemma i Klimpfjäll – med återkommande träning i Sälen.

Nu börjar det snart vara dags för snowboard-åkaren att ge sig ut i världen igen.

– Jag har idéer om vilka tävlingar jag vill vara med på i år, säger hon.

Tova Nejne försöker så långt som det ärr möjligt jobba på hemmaplan. Hon har med självklarhet en fot i Sälen och den andra i Klimpfjäll. I Västerbotten faller löven och i väntan på snö använder hon sin mountainbike.

– Det är bra för både kondition och koordination, konstaterar hon och spänner på sig den blå hjälmen innan hon drar upp på en led i närheten av Norgefarargården.

Tova som är född 2004 har redan flera medaljer. Hon har varit och nosat på internationella tävlingar och hoppas på mer inför den kommande vintern.

– Konkurrensen är ganska stor i Europa så jag kanske inte alltid kan ha mål om pallplats, inte än säger Tova som samma vecka som hon ska vidare till Sälen för träning både hunnit arbeta med renarna och på Saxnäsgården.

Hemmaklubben KAK

Sedan utvecklingslandslaget, som hon tillhör, börjat fyllas på är de nu flera åkare kvinnliga som kan peppa varandra. Men KAK, Klimpfjäll alpina klubb, är fortsatt hennes bas. Här har hon sitt stöd liksom från KIIF, den lokala idrottsföreningen. Även något lokalt företag har gått in och stöttat.

Hemmaklubben är viktigt för henne, den har hon ingen tanke på att överge.

– Det blir långa resor men jag fortsätter bo hemma och åker emellan, säger hon.

Under våren hade Tova Nejne ett uppehåll på grund av skador, men nu känner hon sig mer än redo för en ny säsong som hon ser mycket fram emot.

Hör elitåkaren Tova Nejne i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.