Experter tror att Medvedev fått hjälp av ryska gränsvakter för att korsa gränsen till Norge. Foto: TT

Experter: Medvedev måste ha fått hjälp av ryska gränsvakter

Uppdaterad
Publicerad

Mot alla odds lyckades den påstått ryska befälhavaren Andrej Medvedev fly till Norge. Norska experter är övertygade om att han måste ha fått hjälp – av ryska gränsvakter.

– Det är extremt svårt att korsa den gränsen, säger om Røseth, huvudlärare vid Stabsskolan vid norska försvarets högskola till Dagbladet.

Det var natten mot fredag den 13 januari som Andrej Medvedev tog sig över gränsen till Norge. Han säger själv att han är tidigare befälhavare i den ryska stridsstyrkan Wagnergruppen – och att han vill vittna mot vad han säger är krigsbrott som de begår i Ukraina.

I Norge har han gripits och tagits till Oslo.

”Personen har gripits enligt utlänningslagen och man bedömer nu om han skall häktas”, säger Jon Andreas Johansen, vid polisens utlänningsenhet i ett skriftligt svar till SVT Nyheter.

Medvedev säger sig hotas av utvisning – något som hans advokat tillbakavisar samtidigt som han medger att det uppståt ”friktion” mellan Medvedev och polisen.

Extremt svårt att korsa gränsen

Hur Medvedev lyckades ta sig till Norge är däremot höjt i dunkel. Han gjorde det vid Pasvik i Finnmark – ett område där det är omöjligt att ta sig över utan att bli upptäckt, menar flera norska försvarsexperter.

– Det är extremt svårt att korsa den gränsen, särskilt på vintern när fotspår är synliga. Här snackar vi om hundar, gränsvakter, fysiska hinder och digitalövervakning, säger Tom Røseth, huvudlärare vid Stabsskolan vid norska försvarets högskola till Dagbladet.

Andrej Medvedev har själv sagt att han fått hjälp utan att gå närmare in på hur och av vem. Därför är Røseth övertygad om att han måste ha fått hjälp av ryska gränsvakter.

”Kulorna susade förbi”

Palle Ydstebø, överstelöjtnant vid Krigsskolan, är inne på samma linje. Han konstaterar att det inte är någon hemlighet att myndighetspersoner i Ryssland kan vara korrupta.

– Så det är absolut en reell möjlighet att han har mutat gränsvakterna. Det kan också hända att han har fått hjälp av någon med god kännedom om platsen, säger han till Dagbladet.

Palle Ydstebø, överstelöjtnant vid Krigsskolan Foto: TT

Medvedev har själv tidigare beskrivit hur vakterna jagade honom under flykten.

– Kulorna susade förbi mig. Jag tog sönder telefonen och kastade den i skogen. Jag sprang, sprang och sprang. På väg över älven kände jag hur isen gav efter under mig. Vakterna följde inte efter, har Medvedev tidigare berättat för Dagbladet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En man som påstår sig vara rysk legosoldat ur Wagner-gruppen har tagit sig till Norge där han sökt asyl. Hör hans vittnesmål om flykten från Ryssland i klippet. Foto: NRK/EVN/RIA Novosti

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer