Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi

Ubmeje kan bli officiellt namn i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Ubmeje kan bli officiellt samiskt namn för Umeå.

Kommunfullmäktige sa på måndagen ja till förslaget.

Nu är det upp till Lantmäteriet att godkänna ansökan.

Det har varit en lång process för att Ubmeje ska vara det officiella samiska namnet för Umeå.

Redan 2012 avslog Lantmäteriet kommunens ansökan med bakgrunden att Institutet för språk och folkminnen i sitt yttrande uppgett att Umeå stad ligger utanför det umesamiska utbredningsområdet.

Något som kritiserades av forskare och beslutet överklagades av kommunen som 2017 fick avslag av regeringen.

2020 väckte Gudrun Nordborg (V) frågan på nytt med sin motion till kommunfullmäktige och i måndags sa de ja till att Umeå kommun ska göra en ny ansökan hos Lantmäteriet då Institutet för språk och folkminnen inte längre är remissinstans.

”Stor betydelse”

Om Lantmäteriet godkänner ansökan så kan kommunen sätta upp vägskyltar med det samiska namnet och det samiska namnet kommer även att få synas på kartor.

– Det är många som inte känner till kopplingen till samerna och att det i Umeå kommun finns renbetesmarker. Det har stor betydelse att få se sitt språk i ett officiellt sammanhang. Det finns också ett historiskt ansvar för att uppmärksamma och revitalisera umesamiskan, sa Paul Ol Jona Utsi, från styrelsen för Umeå sameförening, till Västerbottens-Kuriren för några veckor sedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.