Unga renskötare om framtiden: ”Vi ska klara det här”

Publicerad

Trots flera utmaningar inom rennäringen – med klimatförändringar och intrång av betesmarkerna – så ser unga renskötare ljust på framtiden.

– Vi har mycket emot oss men vi ska klara det här, säger 22-åriga Elle Eriksson från Gällivare skogssameby i lördagens 15 minuter från Sápmi.

Det var just den här undomliga viljan att satsa som Leif Lundberg i Maskaure sameby såg när han bestämde sig för att skänka sina renar till till 25-årige Daniel Barruk. Berättelsen om dem har inspirerat flera sedan SVT Sápmi uppmärksammade det i januari i år.

– Det ska inte vara några gammelgubbar som äger renarna till ingen nytta. Fler borde tänka som jag, sade Leif Lundberg om varför att han skänkte bort sitt renmärke till Daniel.

”Jag tycker det är starkt”

Men det är inte alltid enkelt. I Daniel Barruks fall handlade det om att överhuvudtaget ha möjligheten att bli medlem i en sameby. För dem som redan är det finns andra svårigheter. Elle Eriksson från Gällivare skogssameby vill satsa på rennäringen trots motgångar.

– Jag och mina systrar ska ha möjlighet att kunna fortsätta med renskötsel men vi har mycket emot oss, säger hon.

I hennes sameby är det största orosmomentet just nu att en vindkraftspark som är planerad i Hällberget på deras kalvningsland. Något som skulle vara förödande. Men trots intrången i betesmarkerna så ger hon inte upp.

– Jag tycker att det är starkt av oss unga samer som vill fortsätta med renskötseln, säger hon.

Ljus framtid

Nikolaus Wuolab Wollberg är en annan ung renskötare. Han har gått en treårig lärlingsutbildning inom renskötsel. Han konstaterar att det inte bara handlar om utmaningarna utan att arbetet även är krävande. Trots det ser en vikt av att flera vågar satsa.

– Jag ser ljust på framtiden. Jag är helt enig med mina kollegor och Daniel Barruk, säger Nikolaus Wuolab Wollbeg.

15 minuter från Sápmi sänds på lördag klockan 16:05 i SVT 2. Du kan även se programmet här på sajten och på SVT Play från och med lördag morgon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.