Forskaren Ruth Varner mäter kvicksilver-nivåer i Abisko. Foto: SVT

Ur permafrosten tinar nervgiftet metylkvicksilver fram

Uppdaterad
Publicerad

Mätningar från Abisko men också på andra håll i Arktis, visar på förhöjda halter av nervgiftet metylkvicksilver i vatten och luft. Ännu en effekt av att permafrosten tinar.

– Det är väldigt lättflyktigt och kan färdas långa sträckor med vinden, säger forskaren Ruth Varner, om metylkvicksilvret.

Se forskaren Ruth Varner och renägaren Tomas Kuhmunen om metylkvicksilvret och klimatpåverkan i klippet ovan.

Det har pratats en del på senare tid om att metan frigörs när permafrosten tinar och bidrar än mer till den globala uppvärmningen och klimatkrisen. Men det handlar alltså även om kvicksilver.

– Kvicksilver lagras också, i likhet med kol, i permafrosten. När permafrosten smälter så aktiveras mikrober som agerar med det tidigare infrysta kvicksilvret så att det uppstår metylkvicksilver. Det är väldigt lättflyktigt och kan färdas långa sträckor med vinden, säger Ruth Varner, amerikansk forskare på plats i Abisko.

Läs mer om forskningen hos SVT Nyheter.

– Det kan innebära enorma konsekvenser. Det är som med allt annat, man blir orolig, säger Tomas Kuhmunen, renägare i Gabna sameby.

Ruth Varner och hennes forskningsgrupp vill nu se vidare på hur det här slår mot djur, människor och natur, och vill samarbeta med just Gabna sameby i forskningsprojektet.

– Det är positivt att de vill forska tillsammans med oss. Men vi är tungt belastade med arbete nu. Vi ska prata med kommun, länsstyrelsen, LKAB, Trafikverket, och det tar tid. Så jag kan inte svara nu om det finns tid, svarar Tomas Kuhmunen, renägare i Gabna sameby.

Se mer om forskning i Arktis och Sápmi på lördag i 15 minuter från Sápmi kl. 16.05 i SVT2 eller på SVT Play.

Se också SVT Nyheter Special: Få koll på klimatet just nu

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.