Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Bert Sundström om ryska tvångsrekryteringarna i områden som befolkas främst av minoriteter. Foto: SVT

Urfolk tvångsrekryteras till kriget i Ukraina: ”Fruktansvärt för oss”

Uppdaterad
Publicerad

Samer och andra urfolk i Ryssland tvångsrekryteras till kriget i Ukraina. Statistiken tyder även på att minoritetsfolk i landet är överrepresenterade sett till vilka soldater som dött i kriget.

– Det är relativt fattiga människor som kallas in och många av dem hör till minoritetsfolken, säger Bert Sundström, SVT:s Rysslandskorrespondent, i veckans 15 minuter från Sápmi.

Yana Tannagasheva tillhör urfolket Shor från södra Sibirien. Hon är politisk flykting i Sverige sedan fyra år tillbaka men får flera rapporter från hemlandet.

”Det är fruktansvärt för oss”

Enligt henne är det tydligt att den ryska regeringen delvis riktat in sig på urfolk och andra minoriteter när de har tvångsrekryterat soldater.

– Det är fruktansvärt för oss.  Det är många burjater, jakuter, shorer och samer som har blivit mobiliserade och skickade till Ukraina, säger hon i veckans 15 minuter från Sápmi.

Hon fortsätter:

– Det är lättare för den ryska regeringen att mobilisera urfolk som är fattiga och som inte kan stå emot. De kan inte göra motstånd mot den ryska regeringen. Etniska minoriteter är maktlösa och rättslösa.

Minoriteter överrepresenterade

SVT:s Rysslandskorrespondent Bert Sundström har en liknande bild av läget. Han konstaterar att en stor del av tvångsrekryteringarna skett i just områden som befolkas av minoriteter.

– Det finns även statistik, inte så tillförlitlig sådan men ändå, som pekar på att när man räknar vem som har dött hittills i kriget så är det en överrepresentation av folk som på något sätt kan räknas som minoriteter, säger han.

Se mer i klippet här ovanför eller i 15 minuter från Sápmi på SVT2, lördag klockan 16:05. Eller se programmet på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.