Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Indigenous Journalists Association samlades i Göteborg för att diskutera urfolksjournalistikens förutsättningar. Foto: SVT

Urfolksjournalistik i fokus på världskonferens i Göteborg

Publicerad

Reportrar från olika delar av världen samlades under den gångna veckan för att nätverka. Undersökande journalistik förenade även urfolk under den gigantiska konferensen som hölls i Göteborg.

– Nu ska jag hem och snacka med min redaktion. Jag har fått massor med inspiration, säger Moana Maniapoto, som rest hela vägen från Aotearoa (Nya Zeeland) för att delta.

När Global Investigative journalism conference anordnades i Göteborg den gångna veckan var urfolksjournalistik i fokus vid ett par av panelerna.

– Det är fantastiskt inspirerande att se hur grävande journalister jobbar, säger en av deltagarna, Moana Maniapoto, som är reporter och programledare vid Whakaata Māori, Māori Television.

Hon har arbetat som journalist i fyra år och är kanske mest känd för sitt band Moana & the Tribe i Nya Zeeland och sina dokumentärer.

Urfolk från olika delar av världen

Under konferensen modererade Maniapoto en urfolkspanel med Tristan Ahtone, Brittnay Guuyot och Tuhi Martukaw, alla representanter för urfolk i skilda delar av världen.

– Det är viktigt att vi kan träffas och nätverka men också inspireras av nya sätt att jobba undersökande, säger Moana Maniapoto som tycker att de alla trots stora avstånd har väldigt mycket gemensamt.

– Det finns en dubbel utmaning att vara urfolksreporter och samtidigt vara kolonialiserad.

Hör Moana Maniapoto i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.