Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Isak Utsi (S) om att nästan lyckas kryssa sig hela vägen in i Europaparlamentet. Foto: Fanny Larsson-Auna, Sameradion

Utsi nära att kryssa sig in till EU – men räckte inte hela vägen

Uppdaterad
Publicerad

Isa Utsi (S) nådde inte hela vägen fram.

Det såg länge ut som att han skulle kryssa sig in i Europaparlamentet men han föll på målsnöret.

– Jag är väldigt tacksam för varenda kryss som jag fått, säger han.

Socialdemokraterna fick flest röster i EU-valet vilket gav de fortsatt fem mandat i Europaparlamentet.

Arjeplogs kommunalråd Isak Utsi var åttonde namn på partiets lista och såg länge ut att ha en chans att nå hela vägen in till Europaparlamentet.

EU-val 2024

Men när alla 6 589 distrikt var räknade på fredagen så slutade Utsi till sist på sjätteplats med 14 594 röster.

Och även om han kommit topp fem så hade inte antalet röst räckt ändå eftersom man också måste ha fem procent av alla röster och där han stannade på 1,4 procent. Trots det är han inte speciellt besviken.

”Väldigt tacksam”

– Det känns jätteroligt att ha fått så många kryss. Det är en viktig signal men jag är också väldigt tacksam för varenda kryss och det hade jag känt oavsett hur många det varit och att få känna stöd från väljarna, säger Isak Utsi till SVT Sápmi på fredagen.

Han ser tillbaka på valrörelsen med glädje.

– Jag tar med mig alla möten med väljare som vi haft sedan februari. Det har varit viktiga inspel och tankar på vad man ser att EU behöver jobba med i framtiden.

Efter en hektisk vår har han nu återgått till att jobba med den lokala politiken i Arjeplog igen. Men han kommer också fortsätta att jobba med EU-frågor.

Så gick det för de andra EU-kandidaterna

– Nu är jag en möjlig ersättare i Europaparlamentet för den här mandatperioden. Men i rollen som kommunalråd har jag också flera uppdrag med koppling till EU-arenan där jag för norra Sveriges talan i olika organ och det är än viktigare att fortsätta föra fram vårt perspektiv i alla frågor.

Ser du det som problematiskt att det saknas representanter från Sápmi i EU?

– Politiken blir alltid bättre när fler perspektiv och erfarenheter finns med så det är klart att en kandidat från Sápmi hade varit väldigt bra att ha med. Nu får vi jobba på andra sätt, säger Isak Utsi.

När det gäller de övriga samiska kandidaterna så fick Henrik Blind (MP) 4 292 kryss, Krister Pounu (KD) 990 kryss, Niklas Sarri (SD) 2 144 kryss och Karin Thomasson (MP) fick 502 kryss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-val 2024

Mer i ämnet