Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här kommenterar parterna domen i tingsrätten då den kom i juni. Foto: SVT

Vapsten sameby vinner den långvariga tvisten

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen kom domen i Vapstensmålet som är till Vapsten samebys fördel.

I domen skrivs bland annat att ”enligt rennäringslagen är således medlemskap i sameby förbehållet renskötande samer och rätt till renskötsel inom en samebys område förutsätter medlemskap i samebyn”.

I maj avslutades rättegången i Lycksele tingsrätt mellan Vapsten sameby och Vapsten lappby om vem som ska ha rätt till renskötsel, jakt och fiske inom nuvarande Vapsten sameby.
Det är föreningen Vapsten lappby som har stämt Vapsten sameby för att få tillbaka de rättigheter som de menar att man har.

”Målet har varit av komplicerad art”

Domen säger bland annat att ”målet har varit av komplicerad art och pågått under lång tid. Eftersom parterna varit oeniga om det historiska förloppet, har det genomförts en omfattande utredning om det historiska förloppet och släktskapsförhållandena mellan samer verksamma på området.”

Vapsten lappby förlorar alltså i målet och måste även betala motpartens rättegångskostnader på drygt 3,5 miljoner kronor samt deras egna kostnader.

Hör parternas reaktioner på domen i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.