Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Lea Simma, på Tjállegoahte författarcentrum Sápmi (bilden) och bokdebutanten Tina Harnesk resonera i klippet kring intresset för samisk litteratur. Foto: Ánndaris Rimpi/SVT

”Våra historier är redo för världen”

Uppdaterad
Publicerad

Den årliga bokmässan körde traditionsenligt igång i Göteborg under torsdagen. Och känslan är att det i år finns ett större sug efter böcker som rör Sápmi.

– Det är mycket som händer i Sápmi just nu. Och samiska konstutövare överallt börjar synas och höras mer, säger bokdebutanten Tina Harnesk.

Redan under Bokmässans första timmar arrangerades seminariet ”Alla vägar leder till Sápmi”.

Där diskuterade författarna Sara Lövenstam, Tina Harnesk och Mikael Berglund hur de från helt olika utgångspunkter närmat sig Sápmi i sina böcker. Och flera säger just att känslan är att Sápmi börjar intressera alltfler bokläsare.

”De känner till Sápmi nu”

Lea Simma, på Tjállegoahte författarcentrum Sápmi, tror det har att göra med att svensken generellt har bättre koll på Sápmi i dag än tidigare.

– Jag tror att svenskarna nu känner till Sápmi och kan fördjupa sig mer än tidigare. Vi har kommit ett steg längre, säger hon.

Tröskeln för att ta till sig en berättelse som rör Sápmi är helt enkelt lägre om läsarna har lite mera förkunskap, resonerar hon.

”Uppskattar inblicken”

Tina Harnesk, som debuterar med boken ”Folk som sår i snö” i år håller med sett till de reaktioner hon fått på sin bok hittills.

-- Folk verkar uppskatta den inblicken de får i det samiska och den delen av mitt Sápmi som jag kan visa och skildra, säger hon.

Samtidigt betonar hon vikten av att fortsätta sprida samiska berättelser.

– Den samiska berättartraditionen är ju så stark, vi har så mycket av den varan men det är bara det att vi kanske inte har nedtecknat oss så länge som andra författare i majoritetssamhället. Men våra historier de är redo för världen tror jag, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.