Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
“Skål Nordenskiöldsloppet, nu ska jag knäcka dig din jävel” Foto: SVT/Världens längsta skidlopp – 22 mil ovanför polcirkeln

Här kör de världens längsta skidlopp: ”Tar en konjak efter 11 mil”

Publicerad

I en ny SVT-satsning får vi följa tre följa med i skidspåren i Jokkmokkstrakterna. Programserien berättar historien bakom Nordenskiöldsloppet – som beräknas vara världens längsta skidtävling.

– Jag gör alltid ett stopp vid 11 mil. Då tar jag mig en konjak, säger Umeåbon Martin Lundgren i ett av programmen.

Nordenskiöldsloppet kördes första gången mellan Jokkmokk och Kvikkjokk 1884. Tävlingen arrangerades för att bevisa att samerna på Nordenskiölds Grönlandsexpedition verkligen hade åkt skidor så snabbt och långt som de gjort.

”Vill lyfta historien”

Pava Lars Nilsson Tuorda var en av de som var med på Grönlandsexpeditionen. Han åkte de 22 milen i Jokkmokk på drygt 21 timmar och vann.

– Vi vill  lyfta historien bakom det här loppet. Det är en viktig del av svensk skidåkning. Det Pava Lasse Tuorda gjorde är grunden till den svenska skidsporten, säger  Johan Sandberg, som producerat serien.

Programserien görs av SVT Minoritet i Umeå och den första tanken var att göra slow-tv från loppet. Men det var helt enkelt för långt för att det skulle vara möjligt att följa med kameror.

– Vi kände också att vi ville komma närmare de här skidåkarna. Det är ju lite galenskap att någon faktiskt kan och vill åka så långt, säger Johan Sandberg.

Betydelsen av Pava Lasses bedrift

Han hoppas att Pava Lasses skidåkning uppmärksammas och sätts in i en skidhistoriekontext. Han fascineras av Pava Lasse och alla andra som orkar åka så långt på skidor.

– 22 mil är ingen picknick. Jag ville förstå hur man orkar och varför man gör det. Det krävs ett visst psyke för att nöta på i många timmar ibland helt själv, säger Johan Sandberg.

Sedan 2016 har man kört loppet igen i Jokkmokk. En som är med i programmet är Jan Erik Länta från Sirges sameby i Jokkmokk. Han är släkt med den första vinnaren Pava Lasse.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se inslaget från 2018 med Samuel Lundin och Jan Erik Länta som följer sin förfaders skidspår i loppet. Foto: SVT

Se programmet Världens längsta skidlopp – 22 mil ovanför Polcirkeln 14/12 kl 19.30 på SVT 2 eller på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.