Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nedanför dammen i Harsprånget, Stora Luleälv. Foto: Anette Niia

Effektiviseringsplaner skapar oro

Uppdaterad
Publicerad

Vattenfall arbetar nu med att undersöka om det är möjligt att effektivisera elproduktionen inom de befintliga anläggningar som bolaget har. Sirges samebys ordförande hoppas på att effektiviseringen inte ska påverka renskötseln i samebyn men älvräddarnas samorganisation är kritisk mot planerna och menar att Vattenfall borde börja med att miljöanpassa den vattenkraft man redan har.

Förra veckan meddelade statliga bolaget Vattenfall att bolaget har påbörjat en förstudie av att utöka elproduktionen vid kraftverket i Stor Juktan i Västerbotten och vid tre kraftverk, Messaure, Harsprånget och Porjus efter Stora Luleälv. Förstudien är nyligen påbörjad och berörda är inte involverade ännu.

– Lite börjar man oroa sig och fundera över hur det ska bli men det väl bara att hoppas på att det kan bli bättre, att det blir bättre förhållanden på något sätt för oss, säger Mikael Kuhmunen, ordförande för Sirges sameby och ytterst berörd av Vattenfalls verksamhet efter Stora Luleälv.

Förstudie klar inom några år

Inom två till fyra år vet Vattenfall om deras effektiviseringsplaner är lönsamma. Det närmaste, om det är lönsamt, är effektivisering vid Harsprånget där det planeras att förnya och ta ett aggregat i drift som för närvarande ligger i malpåse. Beslutet kan ske nästa år med driftstart 2026. Driftstart för övriga kraftverk är tidigast i början av 2030-talet. Enligt det Vattenfall vet idag handlar det inte om att öka vattenmängden i någon av de befintliga dammarna, förklarar Johan Dasht, VD för Vattenfall, vattenkraft.

– Så här långt är det inom befintliga tillstånd, inuti befintliga anläggningar och att dock vara med effektiva och ta vara på det som vi har tillstånd till att göra. Vi har vid andra tillfällen bytt ut aggregat, turbiner och transformatorer med modern utrustning och kunna få ut mer.

Kritisk till miljöpåverkan

Christer Borg, generalsekreterare för Älvräddarnas samorganisation är dock kritisk till Vattenfall när det kommer till bolagets miljöpåverkan och enligt Borg kämpar Vattenfall med näbbar och klor för att slippa miljöanpassa den vattenkraft man redan har och nämner vandringspassage för fisk, torrlagda älvfåror och eroderade stränder.

– Det är extremt oseriöst att överhuvudtaget börja prata om effektivisering av befintliga kraftverk när man allt vad man kan för att inte miljöanpassa det man redan har, det är fräckt långt över alla gränser, säger Christer Borg.

Vattenkrafts vd förstår att det blir kritik när ny information om planer sprids men han hänvisar till den nya miljöprövningen av vattenkraftverkens miljötillstånd i hela Sverige, som regeringen före jul pausade för ett år.

– Vi på Vattenfall ser framemot att pausen håller sig gärna ett år och att vi kan återuppta det för hela syftet är ju att uppfylla moderna miljökrav när vi har genomgått det. Nu är det baserat på när vi fick miljödomen, efter att det är genomfört kommer samtliga dammar att uppfylla moderna miljökrav, säger Johan Dasht.

Rennäringen redan kraftigt påverkad

Mikael Kuhmunen menar att rennäringen i området redan är så påverkad av vattenkraften, så han tror inte att de nya effektiviseringsplanerna påverkar dem.

– Vissa dagar kan man köra över isen, nästa dag är det öppet vatten, man vet inte hur isen är dag för dag. Det går inte att lita på den.

Vänjer man sig vid det?

– Nog vänjer man sig, det är vår vardag men jag har börjat oroa mig mer nu när mina barn börjar bli vuxna. Jag vill inte släppa dem ensam ut på älven, det är bättre att jag själv åker dit. Det är bara att tro på det bästa och förvänta sig det sämsta, säger Mikael Kuhmunen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.