Arjeplog har minskat byråkratikostnaderna – mer pengar till samisk förskola

Uppdaterad
Publicerad

Den största delen av minoritetspengarna förvaltningskommunerna får går till att samordna insatserna. Men i Árjepluovve (Arjeplog) har kommunen tänkt om – och aktivt försökt minska byråkratin. Där läggs nu mer pengar på förskola och äldreomsorg.

– Det är en förutsättning för att vi ska kunna göra mer inom området, säger Christina Sundqvist, enhetschef för kultur och fritid i Arjeplog.

När SVT Sápmi besöker Arjeplog visar Christina Sundkvist runt i biblioteket.

– Vi har en pitesamisk hylla och det är jätteroligt. Vi har varit med och stöttat flera av de här böckerna, säger hon.

Följ SVT Sápmis valbevakning

Det talas flera samiska språk i kommunen. I bibliotekshyllorna finns böcker på både nord- lule, ume- och pitesamiska. Kommunen har varit ett samiskt förvaltningsområde sedan 2000. Det innebär att de har en utökad skyldighet att erbjuda service på samiska – exempelvis via både förskola och äldreomsorg.

”Vill sprida kunskapen”

SVT Sápmis granskning visar att en stor del av de minoritetspengar kommunerna får går försvinner i byråkratin. Pengarna går till största delen till att samordna insatserna. En betydligt mindre del går till det arbete de egentligen är tänkta för.

Men i Arjeplog har kommunen på senare år tänkt på. När den tidigare samordnaren slutade så valde kommunen att lägga över samordningen i Sundkvists redan existerande tjänst. Där sparades stora summor varje år – som nu kan gå till både kultur, förskola och äldreomsorg på samiska.

– Vi vill sprida kunskapen om det samiska till alla i kommunen, säger Sundqvist.

Arjeplogs kommunalråd Isak Utsi (S). Foto: Anna-Karin Niia/SVT Sápmi

Det är ändå ingen lätt uppgift att leva upp till det som förväntas av en förvaltningskommun, konstaterar Isak Utsi (S) kommunalråd i Arjeplog. Han konstaterar att allting inte går att lösa med pengar.

– Det är också en större fråga, till exempel tillgång på lärare och lärarmaterial och annat som vi behöver lösa på ett övergripande plan som inte en enskild kommun kan lösa, säger han.

Härjedalen – nästan 80 procent på samordning

I Härjedalen är upplägget det motsatta. Där läggs nästan alla minoritetspengar, 79 procent, på att samordna insatserna. Enligt Härjedalens kommunalråd Lars Gunnar Nordlander (S)  så ska det ändå inte ses som ett tecken på att kommunen inte gör det som krävs.

– Jag har inte historien bakåt varför vi har valt det här upplägget. Jag sitter med den konstruktion vi har, säger han.

Men Nordlander betonar att det inte ska ses som att kommunen inte gör det de ska. I stället lägger kommunen andra medel på bland annat förskola och äldreomsorg, menar han.

– Det är mer saker som tillkommer vid sidan av bidraget. Så det här speglar inte helheten av det vi gör, säger han.

Se mer i veckans 15 minuter från Sápmi på SVT 2 lördag 16:05 eller på SVT Play redan nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ SVT Sápmis valbevakning

Mer i ämnet