Vice ordförande i Samelandspartiet, Paulus Kuoljok menar att partiledaravhopp ger partiet en god chans att arbeta långsiktigt inför nästa sametingsval. Foto: Stefan Karlsson/SVT Sápmi

Vice ordförande i Samelandspartiet: Det är ingen spricka i partiet

Uppdaterad
Publicerad

I dag har Sametingets största oppositionsparti extra årstämma. Man ska bland annat välja ny ledamot i partistyrelsen, efter att Per Olof Nutti hoppat av som partiledare.

– Vi är tacksamma för den tid som Per Olof roddat partiet. Och det är vid en väl vald tidspunkt som han väljer att kliva av, för att ge partiet en god chans att arbeta långsiktigt inför nästa sametingsval, säger Paulus Kuoljok, vice ordförande i Samelandspartiet (SáR).

Samelandspartiet är Sametingets största oppositionsparti med sex mandat. Förra mandatperioden satt partiet i Sametingets styrelse och Per Olof Nutti var Sametingets styrelseordförande. I årets val tappade partiet ett mandat och hamnade i opposition.

sametinget

Under partiets extra årsstämma som hålls digitalt under torsdagen, så ska man även välja två ersättare i partistyrelsen. Det är Ingrid Inga och Ida Inga som hoppat av. Extra årsstämman ska även välja en ordförande för partiets valberedning, efter att Annelie Päiviö avsagt sig ordförandeskapet.

Hur är det, är det en spricka i partiet?

– Nej, det är ingen spricka i Samelandspartiet. Det är naturligt att personer som känner att man vill lämna i samband med att ordförande lämnar gör det, säger vice ordförande i Samelandspartiet, Paulus Kuoljok.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

sametinget

Mer i ämnet