Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Författaren och gruvexperten Arne Müller om gruvplanerna i Stekenjokk. Foto: SVT

Vill öppna gruvan i Stekenjokk – Länsstyrelsen ska ta ställning

Uppdaterad
Publicerad

För 36 år sedan stängde gruvan i Stekenjokk.

Men Vilhelmina Mineral hoppas öppna den igen.

– Vi har anpassat verksamheten så långt vi kan gå när det gäller inverkan på rennäringen, säger företagets vd Peter Hjorth till Sameradion.

1988 stängde koppar- och zinkgruvan i Stekenjokk. Men Vilhelmina Mineral AB vill öppna gruvan igen.

– Vi vet att det finns kvar åtminstone tio-tolv miljoner ton malm där, säger Peter Hjorth, vd Vilhelmina Mineral AB till Sametadion.

Men de berörda samebayarna Voernese och Vilhelmina södra befarar att det ska påverka renskötseln och motsatt sig gruvan.

Gruvbolaget menar dock att man vidtagit flera åtgärder för att inte störa rennäringen, bland annat ska man endast bryta malm på vintern och transporterna ska gå via Norge.

– Vi har anpassat verksamheten så långt vi kan gå när det gäller inverkan på rennäringen, säger Hjorth.

Bergsstaten har efter en längre tids utvärdering ändrat ansökan och väntar nu på ett nytt beslut från länsstyrelsen i Västerbotten. Däremot har länsstyrelsen i Jämtland redan tillstyrkt bearbetningskoncession.

Experten: ”Blivit mer sannolikt”

Författaren och gruvexperten Arne Müller tycker att mycket talar för att gruvan kommer att öppna.

– Det är fortfarande en ganska lång väg kvar men det är ett projekt som blivit mer sannolikt nu än på väldigt lång tid och det är två faktorer som talar för det, säger han och fortsätter:

– Det ena är att det finns ett ganska stort tryck både från den svenska regeringen och EU att öppna gruvor i allmänhet. Den andra faktorn är kopparpriserna där alla tecken visar att det kommer att stiga under de kommande åren, säger Müller.

Hur ser du på samebyarnas chans att sätta sig emot beslutet?

– Det kan ju framstå som Davids kamp mot Goliat och samebyar och andra som vill ifrågasätta gruvprojekt har starka krafter emot sig. Samtidigt ser man att det ibland ändå har varit möjligt att stoppa eller åtminstone bromsa en del gruvprojekt. Man ser det också här i Stekenjokk där man skulle ha en kontinuerlig gruvdrift året om men nu talar man om en begränsad del av året.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.