Här bläddrar hon bland bilderna på övergreppen mot släktingarna

Uppdaterad
Publicerad

Nakna står släktingarna där på bilder tagna av svenska rasbiologer. SVT Sápmi följde med Eva Forsgren till Uppsala universitet för att bläddra bland bilderna – som allt fler organisationer nu vill att ska flyttas från universitetet.

– Man står och bläddrar i ett övergrepp. Vi måste kunna lyfta frågan om de här bilderna, säger hon.

Det är inte första gången Eva Forsgren är på plats på Uppsala universitet. Hon har sett det här förut men reaktionen är den samma nu som då.

– Det är tungt, när man vet varför fotona är tagna. Med rasbiologiskt syfte och med statens goda minne, säger Eva Forsgren, styrelseledamot i Amnesty Sápmi och ordförande för sameföreningen i Uppsala.

I år är det hundra år sedan världens första statligt finansierade rasbiologiska institut öppnade i Uppsala. Institutet lades ned på slutet av femtiotalet, men arkivet finns kvar. Och striden om vad som ska göras med bilderna är långt ifrån avgjord.

”Man får väl fråga sig hur man ska använda bilderna nu”

Flera organisationer och sameföreningarna i Uppsala, Stockholm och Östergötland kräver att äganderätten till bilderna flyttas till sametinget.

– Vi måste kunna diskutera det här. Man får väl fråga sig hur man ska använda det här nu, om det är meningen att folk som inte har gett sitt medgivande till det ska fortsätta vara forskningsobjekt, säger Eva Forsgren.

Över 12 000 foton finns i de rasbiologiska samlingarna. En tredjedel beräknas vara foton på samer.

Följ med Eva Forsgren in i arkivet i klippet ovan.

Fotnot: SVT Sápmi har medvetet blurrat bilderna i de rasbiologiska albumen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.