Annelii Backman, länsmusikchef i Norrbotten. Pressbild. Foto: Maria Fäldt

Vill ta Norrbotten och Sápmi ”ut i världen”

Uppdaterad
Publicerad

Artister med rötterna i Norrbotten, Sápmi och de nationella minoriteterna ska lyftas i Norrbottensmusikens nya permanenta verksamhet Norrbotten World.

– Jag är stolt, säger länsmusikchef Annelli Backman.

Verksamheten beskrivs som ett ”verktyg för att ta Norrbotten ut i världen och dessutom välkomna världen till Norrbotten”.

Enligt ett pressmeddelande planeras just nu fem musikproduktioner för 2025, där musikaliska möten uppstår. Tanken är att musiker från Norrbotten, Sápmi och de nationella minoriteterna ska sammanföras med nationella och internationella artister med helt andra bakgrunder på scenen.

Målet är förutom att bredda musikutbudet också att bland annat stärka urfolket samernas plats på musikområdet.

– Vi kan genom den nya verksamheten lyfta vår historia och våra berättelser samtidigt som kreativa människor med olika bakgrund får mötas, säger Annelii Backman, länsmusikchef på Norrbottensmusiken, i pressmeddelandet.

Anette Winblad von Walter, kulturchef Region Norrbotten ser framemot att följa utvecklingen.

– Att ge Norrbottens egen röst en plats, på den nationella liksom den internationella kartan, är en mycket välkommen utveckling, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.