Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Saara Hermansson vann jojkdelen. Foto: NRK

Vinnarna av Sámi Grand Prix: Saara Hermansson och Mihka och Andreas

Uppdaterad
Publicerad

Saara Hermansson från Västerbotten vann jojkdelen i Sámi Grand Prix med jojken ”Goeksege”. Mihka och Andreas vann sångdelen med sin låt ”Àle Guođe mu”.

Saara Hermansson vann med jojken ”Goeksege”. Saara Hermansson är ifrån Stornäs i Klimpfjällområdet i Västerbotten. Hon jobbar som lärare i Jokkmokk. 2019 vann hon sångkategorin i Sámi Grand Prix.

– Jag vill rikta ett stort tack från mitt hjärta, säger Saara Hermansson efter segern.

Vinnarjojken ”Goeksege” som betyder lavskrika på sydsamiska, kom till henne när hon var ute med sin förälskelse på älgjakt. När hon blev ensam kvar på älgpasset så kom en lavskrika flygandes och landade på en gren framför henne – och då jojkade hon ”Goeksege” för all den kärlek hon kände just då.

– Det blev dejt, det blev älg och det blev seger, säger en lycklig Hermansson efter vinsten.

Mihka och Anderas vann sångdelen

Mihka och Andreas vann sångdelen med ”Ále Guođe Mu”. Mihka och Andreas kommer båda från Deatnu/Tana i Öst-Finnmark. Andreas har tidigare deltagit i Sámi grand prix med gruppen SoÁ 2022. Låtskrivare är Mihka Jovnna Helander och Andreas Gundersen. Mihka och Andreas var helt mållösa efter att de utropats till segrare.

– Tack alla som har röstat, säger Mihka efter segern.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mihka och Andreas från Deatnu/Tana i Öst-Finnmark vann sångdelen. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.