Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Konflikten mellan Sametingets styrelse och kansliet trappas upp. Nu polisanmäls ytterligare en styrelseledamot. Lars-Jonas Johansson, Jakt- och fiskesamerna (t.v) tycker det är märkligt. Foto: Anna-Karin Niia /SVT Sápmi

Ytterligare en sametingspolitiker polisanmäld

Uppdaterad
Publicerad

Konflikten mellan Sametingets styrelse och kansliet trappas upp. Nu polisanmäls ytterligare en styrelseledamot, för förtal och trakasseri.

– Jag nekar till anklagelserna, säger Lars Jonas Johansson (JoF).

Det var i samband med plenumet under onsdagen som kanslichef Fredrik Österling bestämde sig för att göra en polisanmälan. Han menar att styrelseledamoten Lars Jonas Johansson offentligt förtalade och kränkte både kanslichefen och kanslipersonal, i och med att plenum streamas direkt.

– Att i det läget göra ett utspel inför öppen ridå där man målar ut min personal som i praktiken inkompetenta, den såg jag inte komma, och det skapade en ganska bestört stämning bland de närvarande ledningsgruppsledamöterna. Efter samråd med dem så känner jag att det är mitt ansvar att peka på det olämpliga, säger Fredrik Österling.

”Jag nekar till anklagelserna”

Lars Jonas Johansson har sett anmälan och menar att den är märklig.

– Man behöver inte tycka om det jag sa, men man inskränker faktiskt på min rätt att yttra mig, min yttrandefrihet. Man ifrågasätter faktiskt rätten att jag som politiskt folkvald som representerar väljare som har valt mig i ett politiskt forum att framföra de åsikter som jag anser är väldigt relevanta för just den frågan vi diskuterade igår, säger Lars Jonas Johansson, Jakt- och fiskesamerna.

Bakgrunden till detta ska enligt kanslichefen vara arbetsmiljöproblem. Hur ser du på det?

– Det är inte personalen vi är i konflikt med, om jag säger så, säger Johansson.

Polisanmälan sista utväg

Bakgrunden till polisanmälningarna ska vara senaste tiden arbetsmiljöproblem inom Sametinget.

– Jag har vid flertal tillfällen bett styrelsen att besinna sitt arbetsmiljöansvar för personalen och för egen del, säger Fredrik Österling.

Hur ser du på din egen roll framöver med tanke på polisanmälningarna?

– Jag är fast besluten att arbeta vidare, så länge jag ges de möjligheterna, säger Fredrik Österling.

”Det här måste få ett slut”

Så här kommenterar Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson saken.

– Det är oroväckande. Det här är ju det absolut sämsta för Sametinget. Det här måste få ett slut!, säger Håkan Jonsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.