Till vänster, Ahn-Za Hagström från Säpo och till höger syns en bild från fånglägret i Al-Hol. Foto: Henrik Montgomery/ TT / Baderkhan Ahmad

Säpo bekräftar: Svenska IS-fångar kan komma att skickas tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Säkerhetspolisen, finns det ett fåtal personer som har en koppling till Sverige som kan komma att omfattas av Turkiets besked att skicka tillbaka IS-fångar till sina hemländer. Detta rapporterar Ekot.

Under tisdagen bekräftar Säkerhetspolisen, Säpo, i en intervju med Ekot att det finns några få svenska IS-fångar som kan komma att skicka tillbaka till Sverige. Säpo känner väl till de få individer som det rör sig om.

– Vi vet en hel del om dem, men jag vill inte gå in på det eftersom det är så pass få individer som det rör sig om, säger Ahn-Za Hagström, till Ekot.

Det var tidigare i november som Turkiet bestämde sig för att skicka tillbaka utländska IS-sympatisörer som sitter frihetsberövade i landet. Hittills har IS-fångar skickats tillbaka till Danmark, Storbritannien, USA och Tyskland.

”God beredskap”

Utrikesdepartementet har tidigare inte kunnat ge några uppgifter om att det här beslutet ska röra några svenskar, men nu kan det bli verklighet och på Säpo säger Ahn-Za Hagström att de har beredskap för att ta emot dem.

– Vi har en god beredskap, men då ska man också komma ihåg att det här är ju storpolitiska beslut och det går ju att se det här området som en arena för aktörer som också har inrikespolitiska poäng att plocka, så det kan förändras ganska fort. Vi försöker ha en så god bild som möjligt och följer utvecklingen noga så att vi kan vara så förberedda som det bara går, säger hon till Ekot.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.