Foto: TT

Saudiarabien: Därför drar vi tillbaka vår ambassadör

Uppdaterad
Publicerad

Anledningen till att Saudiarabien drar tillbaka sin ambassadör är de ”kränkande kommentarer” som Sveriges utrikesminister Margot Wallström uttalat, enligt en officiell källa vid det saudiska utrikesministeriet.

Enligt uttalandet har utrikesministern brutit mot internationella konventioner och diplomatiska normer.

Enligt uttalandet från det saudiska utrikesministeriet har Wallström ”på ett flagrant sätt” lagt sig i landets interna angelägenheter, rapporterar statliga Saudi Press Agency. Det man syftar på är de kommentarer om vikten av demokrati och mänskliga rättigheter som Wallström yttrat.

Brutit mot god sed

Den saudiska nyhetsbyrån, SPA, skriver att den officiella källan betonat att utrikesministerns anmärkningar bryter mot de internationella konventionerna och diplomatiska normer. Man anser att kommentarerna inte överensstämmer med de vänskapliga förbindelserna mellan länderna.

Saudiavtalet

I samband med dessa uttalanden sade man även att Saudiarabien drar tillbaka sin ambassadör från Sverige, skriver den saudiska nyhetsbyrån.

Följer tidigare protester

Arabförbundets utrikesministrar protesterade i ett gemensamt uttalande i måndags kväll mot Wallström. Samma dag stoppades också utrikesministerns tal vid Arabförbundets möte i Kairo. I går tisdag meddelade regeringen att man inte förlänger det militära samarbetsavtalet med kungadömet.

– Vi har landat i ett beslut som är rätt. Vi tänker stå upp för mänskliga rättigheter. Vi har gjort det och vi kommer att göra det. Men vi vill också betona att vi gärna har bra relationer med Saudiarabien och ser andra möjligheter att utveckla det. Vi hoppas självfallet att ambassadören kommer tillbaka så fort som möjligt, säger statsminister Stefan Löfven.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Saudiavtalet

Mer i ämnet