Foto: TT

SD får ingen eller begränsad makt i flera skånska kommuner

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna blev störst i var tredje kommun i Skåne, men får begränsad makt i de flesta av dem.

Det börjar klarna vilka partier som ska styra de skånska kommunerna de kommande fyra åren. De flesta kommer att ha ett minoritetsstyre med antingen en socialdemokrat eller en moderat på den tyngsta posten, kommunstyrelsens ordförande. I en handfull kommuner blir det majoritetsstyre och i några blocköverskridande samarbeten.

– I de kommuner där Sverigedemokraterna är vågmästare har de voteringsmakt. De kan välja om de ska stödja de som styr eller de som är i opposition, säger statsvetare Anders Sannerstedt vid Lunds universitet.

I Hässleholm och Trelleborg har Sverigedemokraterna valt att rösta fram Alliansen. I Osby och Staffanstorp har de ännu inte bestämt sig.

– Vi vill ha tunga poster i kommunen om vi ska stödja Alliansen, säger Carl Bejvel (SD) i Osby.

Han hoppas bland annat på en halv oppositonsrådspost.

SD-stöd i Staffanstorp?

Moderaterna i Staffanstorp har sagt att de kan tänka sig ett samarbete med Sverigedemokraterna. Där har allianssamarbetet spruckit och M är i behov av stöd från ytterligare ett parti för att ta makten.

– Vi har ännu inte bestämt oss, skriver Jonny Rolf, Sverigedemokraternas ordförande i Staffanstorp, i ett sms till SVT Nyheter.

I Skurup ställer Sverigedemokraterna krav och vill ha inflytande för att stödja ett minoritetsstyre med S, MP, L, V och Kommunens Väl.

– Var fjärde väljare har röstat på oss. Det ska märkas i politiken, säger Lars Nyström (SD) i Skurup.

Osäkert i Höör

Höör har den senaste mandatperioden styrts av en bred koalition med partier från V till KD. Det tidigare kommunalrådet Anna Palm (M) säger till SVT Nyheter att samtal förs inom Alliansen.

– Vi jobbar med en plattform för ett alliansstyre, skriver hon i ett sms.

Sverigedemokraterna blev det största partiet i Höör men deras talesperson aspirerar inte på någon tung post i kommunen.

– Vi är inte så högljudda som i andra kommuner. Vi arbetar via nämnderna, säger Rolf Streijffert (SD) i Höör och tillägger att varken han eller någon annan i partiet vill bli kommunalråd.

– Vi har ingen kandidat till den posten. Det krävs att man är kunnig och relativt ung. Någon sådan person har vi inte, säger Rolf Streijffert.

I Sjöbo och Osby har Sverigedemokraterna öppet sagt att de vill ha en kommunalrådspost.

Många minoritetsstyren

Det kommer att bli minoritetsstyren i minst 20 av Skånes 33 kommuner den kommande mandatperioden. Det innebär att det eller de partier som får makten måste förhandla i varje enskilda fråga för att få igenom sina förslag.

– I Landskrona, Trelleborg och Hässleholm kommer Sverigedemokraternas vågmästarroll att bli mest tydlig. I Lund tror jag inte de kan utnyttja den eftersom de i så fall ska stödja det rödgröna blocket och det är inte sannolikt, säger Anders Sannerstedt.

Han tycker det ska bli intressant att se vad som händer i Malmö när budgeten ska klubbas i slutet på november.

– Det kommer att krävas samarbeten som vi inte sett tidigare i Malmö och bollen ligger just nu hos L och C, säger Anders Sannerstedt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

staffanstorp

Mer i ämnet