Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SD: Ministerposter är utgångspunkten Foto: SVT

Sverigedemokraternas krav: Trycker grönt för ministerposter

Uppdaterad
Publicerad

Erbjuds SD ministerposter i en regering till höger så trycker partiet grönt i riksdagen, hävdar Oscar Sjöstedt (SD) i en intervju med SVT.

– Gör vi inte det blir processen mer komplicerad, säger han.

Sedan SD, M och KD vann budgetstriden har det sverigedemokratiska självförtroendet vuxit. I intervjuer upprepar partitoppar att de tycker att SD ska ingå i en eventuell regering till höger.

–  Det viktigaste är att vi får till en förändring på flera sakpolitiska områden. Den största möjligheten att få till en sådan förändring är att vara en aktiv del av en regering. Det är min uppfattning att det är krav vi ska ställa, sa Richard Jomshof i en intervju med SVT i fredags.

I SVT Forum i förmiddags fortsatte den ekonomiskpolitiska talespersonen Oscars Sjöstedt med argumentationen. På frågan om det är ministerposter SD kräver sa han:

– Det är utgångspunkten i alla fall. Då vet vi att vi kommer att trycka på grön knapp i statsministervoteringen, om vi ingår i den tilltänkta regeringen.

”Ser stabilt ut i opinionen”

Oscar Sjöstedt, som varit med och förhandlat budgetreservationen, förklarade vad som väntar om partiet inte släpps in i regeringsvärmen.

– Då blir processen mer komplicerad, därför att då behöver vi ha en himla massa avtal på en himla massa olika politikområden, inklusive budgeten där jag är ansvarig, på förhand innan vi känner oss säkra på att trycka på grön knapp. Annars blir det röd knapp.

På landsdagarna fick partiledningen ett förhandlingsmandat som innebär att Jimmie Åkesson utifrån SD:s övergripande politiska prioriteringar får ”förhandla med andra riksdagspartier om formerna för en potentiell framtida regeringsbildning och en konkret reformagenda för en ny regering”.

Kort och gott: fria händer att bestämma om hur och när SD ger sitt stöd till en regering i riksdagen.

Att partiet har förtroende för sin ledning har märkts inte minst i resultatet på landsdagarna. I skrivande stund har partistyrelsen bifallits i nästan alla frågor.

– Det går bra för partiet och vi har framgångar i omedelbar närtid och det ser stabilt ut i opinionen, säger Oscar Sjöstedt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer