Här firar ja-sidan vid slottet i Dublin

Uppdaterad
Publicerad

Solen sken över Dublin på valdagen, och redan en timme innan alla valkretsar var räknade började segerfirandet framför slottet i Dublin. Irland har röstat ja till att tillåta äktenskap mellan personer av samma kön.

De glada hejaropen har strömmat in på Twitter.

”Sitter här och ser irländarna skapa historia. Extraordinärt och underbart.” Författaren JK Rowling uttryckte sin glädje över den irländska folkomröstningen på Twitter.

”Grattis Irland för att ha röstat ja till jämlika äktenskap och ja till kärlek för alla!” Svenska EU-kommissionären Cecilia Malmström (FP) var upprymd över resultatet i den irländska folkomröstningen.

Farrows korta glädjetweet

”Vilka tror nej-röstarna att de är som försöker förneka medborgare jämlika rättigheter?”, kommenterarar författaren Irvine Welsh den irländska folkomröstningen på Twitter.

”Nås av nyheten att Irlands ja-kampanj har gjort dagen. Så så glad. Oscar ler i sin grav.” Författaren, skådespelaren och programledaren Stephen Fry gläds åt den irländska folkomröstningen med en referens till den irländska författaren Oscar Wilde.

”Irland säger JA!” Skådespelaren Mia Farrow sammanfattar kort den irländska folkomröstningen med en bild på firande kvinnor.

”Jag är så stolt över Irland. NI skapade just faktisk historia.” Brittiska artisten Lucy Spraggan uttryckte sin stolthet efter Irlands Ja! till könsneutrala äktenskap.

”Åh Irland... Bra jobbat! Fullständigt upprymd över att kärlek och sunt förnuft har segrat.” Brittiska journalisten Alice Arnold twittrade överlyckligt om den irländska folkomröstningen.

”Det verkar vara en väldigt stolt dag att vara irländsk! Bra jobbat hela landet!” Den irländska skådespelaren Colin O'Donoghue twittrade glatt om den irländska folkomröstningen om samkönade äktenskap.

Tidningsmannens trippel-ja

”Ja...ja...JA!” Programledaren och tidningsmannen Piers Morgan jublade efter det irländska beslutet att säga ja till könsneutrala äktenskap.

”Ni är ett speciellt folk, på en speciell och magisk plats. Jag vet att det inte varit enkelt, men ni har gjort miljoner människor världen över glada.” Den amerikanska artisten Melissa Etheridge skickade en videohälsning till The Irish Times om den irländska folkomröstningen om samkönade äktenskap.

”First we take samkönade äktenskap, then we take aborträtt. Nästa steg för Irland förhoppningsvis.” Riksdagsledamoten och språkröret för Grön ungdom Magda Rasmusson hoppas på utökad aborträtt i Irland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.