Israel försöker förstöra Hamas hemliga tunnelsystem i Gaza

Uppdaterad
Publicerad

Elva palestinier har dödats i en våldsam konfrontation mellan israeliska soldater och en aggressiv folksamling på Västbanken, uppger den palestinska hälsomyndigheten enligt AP. Samtidigt fortsätter Israel bomba Gazaremsan, där man bland annat vill komma åt Hamas tunnelsystem.

Uppgifterna om dödsoffren kommer efter att Hamas uppmanat till nya protester på fredagen. Flera av de döda ska ha skjutits i samband med stenkastning mot israeliska soldater på flera håll på Västbanken. En personen uppges ha dödats när hen försökte knivhugga en soldat.

Många skadade

Ytterligare omkring 100 personer ska ha skadats. Israel beslutade under gårdagen att kalla in 9 000 reservister som ska placeras vid gränsen mot Gaza.

Israel-Palestina 2021

Samtidigt fortsätter israelisk militär att beskjuta Gaza med artillerield och bombplan. Ett av målen är de omfattande tunnelsystem som Hamas byggt efter kriget med Israel 2014, rapporterar Jerusalem Post. Tunnlarna fungerar bland annat som ett skydd för Hamas soldater, som använder dem för att undkomma flyganfall. Men de kan också användas för att attackera israeliska trupper vid ett eventuellt markanfall.

Bombade tunnelsystemen

Israeliska flyg bombade natten mot fredag flera mål i syfte att döda Hamas-trogna soldater som tagit sig ur tunnlarna efter att det stod klart att Israel inte inlett sin markoffensiv. Hur många som eventuellt dödades eller skadades i bombningarna är oklart.

Den omfattande bombningen tvingade många av dem som bor i de drabbade områdena att söka skydd.

– Vi vågade inte ens titta ut genom fönstret för att se vad som träffades, säger Houda Ouda, som bor tillsammans med sin familj i staden Beit Hanoun i nordöstra Gaza till AP.

Från israeliskt håll understryker man att offensiven handlar om att oskadliggöra militära mål.

– Som alltid är målet att slå mot militära mål och minimera indirekta skador och civila dödsoffer, säger Jonathan Conricus, talesperson för den israeliska försvarsmakten IDF.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Israel-Palestina 2021

Mer i ämnet