Foto: Giovanni Isolino / AFP

”Sicilianarna rasar mot myndigheterna efter Etnas vrede”

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Minst 28 personer har skadats och 600 blivit hemlösa. Vulkanen Etnas utbrott med efterföljande jordskalv har lett till stora materiella skador.

Nu växer vreden bland sicilianarna som undrar varför ingen varnat dem i tid.

Jennifer Wegerup

Korrespondent, Italien

Statyn ligger krossad på marken. Dess ansikte stirrar blint mot den sicilianska decemberhimlen, en ensam marmorhand tycks sträcka sig vädjande efter hjälp. I sicilianska Pennisi stod statyn över helgonet som ska vara öns beskyddare mot jordskalv. Nu ligger den raserad efter det kraftiga skalvet som förstört hus och andra byggnader i sex kommuner. Minst 600 personer står hemlösa och 28 människor har skadats, en äldre dam allvarligt.

Skalvets epicentrum var strax norr om Catania, en stad på Siciliens östkust med strax över 300 000 invånare. Vart man än vänder sig i staden finns Etna där, med sin vackra, men hotfulla profil.

Etna gör sig ofta påmind

Vulkanen är Europas högsta aktiva med sina dryga 3 300 meter. Den är eldfängd och gör sig ofta påmind. Jag var själv på plats sommaren 2001 och bevakade ett av dess glödande utbrott. Jag minns lavaströmmarna, de små byarna som hotades, militärens skyddsvallar och vattenbomber, de nyfikna ditresta och undantagstillståndet som rådde.

Nu slog Etna till igen med ett utbrott på julafton och marken har sedan fortsatt skälva under dess fötter. 

Det största kända utbrottet skedde år 1669 och ödelade Catania. Stan reste sig igen, men även luttrade sicilianare som ser vulkanen som en del av sin vardag har nu vidtagit försiktighetsåtgärder och många familjer sover i sina bilar eftersom man fruktar nya skalv.

Sicilianare upprörs

Samtidigt som vulkanen fortsätter att visa sin obevekliga vrede rasar nu många sicilianare mot att experter och forskare och myndigheter inte gått ut i tid med starka och tydliga varningar. Italienska medier visar bilder på hem där väggar rasat eller har stora sprickor.

De som saknar tak över huvudet eller inte vågar sova hemma, i fruktan för nya skalv, inhyses i skolor och idrottshallar. Civilförsvaret är inkopplat och hela området övervakas av helikoptrar som försöker kartlägga skadorna. Motorvägen mellan Messina och Catania har stängts och tågtrafiken har också ställts in på flera linjer.

Den starka seismiska aktiviteten i området oroar experter som uttalar sig. 

Värst drabbad är byn Fleri, där stora delar ödelagts i skalvet. Över hundra brandmän arbetar i rasmassorna i de drabbade områdena. Flera italienska ministrar har uttryckt sin solidaritet med det redan prövade Sicilien som drabbades hårt av höstens översvämningar.

Och från Etna stiger röken tjock mot himlen, skymmer stjärnorna och lovar ännu en sömnlös rädslans natt för folket vid dess fot.

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.