Flera familjer fick tillbringa natten utomhus. Foto: Salvatore Allegra/TT

Efter vulkanutbrottet – jordskalven på Sicilien fortsätter

Uppdaterad
Publicerad

Skräckslagna Sicilienbor vaknade under natten mot julannandagen av ett jordskalv med magnitud på 4,8 och fick söka tillflykt på gator och i bilar. Skalvet är det starkaste hittills bland de 1 000 stycken som skakat om den italienska ön sedan vulkanen Etnas utbrott tidigare i veckan.

Ett jordskalv av magnitud 4,8 skakade i natt Sicilien. Flera byggnader, bland annat en kyrka i Santa Venerina, fick skador och en motorväg vid kusten stängdes delvis av.

Skalvet hade sitt epicentrum norr om staden Catania där flera familjer fick tillbringa natten utomhus, rapporterar La Repubblica. Myndigheterna öppnade lokaler för dem som har fått sitt hem förstört eller var rädda att tillbringa natten hemma.

– Vi lever tack vare ett mirakel, säger en familj med två barn som fått sitt hem förstört till tidningen.

Ingen dog, men ett par dussin personer skadades, inklusive en 80-årig man som fick lättare skador.

– Min svärfar hamnade under rasmassorna. Det är ett mirakel, han är som pånyttfödd, säger mannens svärson.

Fler människor fick dras fram från rasmassor, men de har inte livshotande skador. En kvinna ska ha fastnat under ett tungt skåp i sitt hem, men drogs även hon ut utan skador.

Sju skalv i natt

Sedan Etnas utbrott i måndags har Sicilien drabbats av tusentals skalv. Bara i natt inträffade sju, endast de med magnitud på över 2.0 inräknat. Detta var det starkaste.

Etna, Europas högsta och mest aktiva vulkan, fick på julaftonsförmiddagen runt klockan 09.00 ett utbrott, vilket resulterade i en stor rökpelare på himlen. Utbrottet tvingade flygplatsen att stänga, men nattens skalv har inte fått lika allvarliga följder.

Den 3 330 meter höga vulkanen kan få utbrott flera gånger per år, vilket resulterar i att lava och aska sprids. Senast Etna fick ett större utbrott var 1992, rapporterar Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.