Lucy och Sophie Leff får inte använda smarta telefoner för sin mamma Marybeth. Foto: SVT

Här ska ”tech-balance” lära barnen att hantera smarta telefoner

Uppdaterad
Publicerad

Tvillingarna Lucy och Sophie Leff är snart 14 år. De växer upp med Facebook och Twitters högkvarter till grannar, mitt i det högteknologiska Silicon Valley. Men de får varken ha mobil eller se på TV. Många föräldrar i Silicon Valley är oroliga över hur tekniken påverkar psykisk hälsa och social förmåga. Istället vill de lära barnen att få ett balanserat förhållningssätt till teknik.

Vi träffar familjen Leff i stallet i Palo Alto en solig lördag. Lucy binder om benen på ponnyn Milo, de ska åka på ett ridläger. Hennes mamma Marybeth och pappa Jonathan har en strikt policy hemma. Flickorna får inte ha mobiler, inte se på TV och de får kolla sina mejl max en halvtimme om dagen.

De har, liksom många här i Silicon Valley, väldigt gott ställt och har råd att bekosta många aktiviteter för sina döttrar. För Lucy är det inga problem att vara utanför sociala medier.

– Jag är inte så intresserad att ta del av andra människors liv och titta på vad dom har för sig. Jag tycker att jag har ett bra liv, intressantare än kanske ditt liv, om du förstår vad jag menar.

”Folk blir bara avundsjuka”

Hon har heller inget behov av att ta bilder på sin favorithäst och lägga ut på Snapchat eller Instagram.

– Nej varför skulle jag göra det, folk skulle bara bli avundsjuka, säger hon lugnt.

Vet du varför du inte får ha mobil?

– Mamma är rädd att folk ska skicka opassande bilder och att jag ska råka ut för hemska saker på nätet. Hon är också orolig att vi ska vara ohyfsade vid matbordet och kolla våra mobiler istället för att prata med andra.

Tycker du att det är en rimlig åsikt?

– Ja.

Läser böcker istället

Systern Sophie läser kopiösa mängder böcker. Varje sommar skickas hon på ett kollo i åtta veckor där det varken finns elektricitet eller några datorer. Barnen får ha med sig tre böcker var och sen lånar de av varandra, och är ute hela dagarna. Hon älskar det.

– Jag tycker om att läsa och så håller jag på med cirkus, jag gör konster i silkesrep, har du hört talas om det?

En undersökning som Silicon Valley Community Foundation gjorde 2017 visar att en majoritet av föräldrarna här är oroliga för att smarta telefoner påverkar barnens psykiska välbefinnande och sociala utveckling negativt. Föräldrarna själva anger i studien att de är mycket positiva till avancerad teknik. Många av de tillfrågade jobbar själva på till exempel Apple och Facebook.

De har tagit till sig den forskning som påstår att appar och program utvecklas för att fånga uppmärksamhet och skapa beroende och att de även orsakar sömnlöshet, depression och koncentrationssvårigheter. De vill att barnen ska vara tech-fria så länge som det går. Bill och Melinda Gates gav sina barn mobiler först när de var 14 år gamla. Tidningarna är fulla av reportage om föräldrar som låser in sina egna mobiler och tar fram dem först när barnen somnat.

”Vet inte vad de pratar om”

Men när pappa Jonathan skjutsar dottern Sophie i sin elbil så får vi höra ett samtal som visar att det inte är så okomplicerat. Sophie erkänner för sin pappa att hon börjat känna sig socialt isolerad, hon har svårt att nå sina kompisar som bara svarar om man messar. Sophie har bara tillgång till en vanlig telefon hemma.

– När jag kommer till skolan så pratar de om bilder på Instagram och jag har ingen aning vad de pratar om. Jag känner mig utanför.

Sophie vill ha en mobil när hon börjar nionde klass. Men pappa Jonathan står på sig.

– Du kanske kan få en gammaldags mobil då som man bara kan ringa och messa med. Jag förstår att du kan behöva nå oss och det blir tryggare för oss om vi vet var du är. Men du behöver ingen smartphone med appar. Då kommer du bara hamna i samtal på sociala medier där folk kan komma att göra dig illa. Det sker mycket mobbing på nätet.

Går i Montessoriskola

– Men om jag har en smartphone kan ni följa mig och se var jag är, försöker Sophie listigt övertyga sin pappa.

Flickorna går i Montessoriskolan Bowman School i Palo Alto, de marknadsför sig som en mobilfri skola och föräldrarna får inte ens prata i sina telefoner på skolgården. Men barnen rustas på andra sätt för att möta det högteknologiska samhälle de växer upp i. Barnen får datorkörkort och lär sig programmera redan på mellanstadiet.

Målet, det är att lära barnen ”tech-balance”, det är det nya modeordet här i Kalifornien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.