”Alla platser är bokade och sällskap är blandade” säger Karin Aiaraksinen, SVT-medarbetare. Foto: Privat

Fullbokade vagnar på SJ-tåg – resande får lösa avståndet själva

Uppdaterad
Publicerad

Trots pågående pandemi och en kraftigt ökad smittspridning, har SJ bokat upp fulla vagnar där resenärerna får trängas med varandra trots löfte om enskilda platser.

– Var det inte så här de lovade att det inte skulle bli? säger SVT:s medarbetare Karin Airaksinen som hamnade mitt i platskaoset.

När Karin Airaksinen skulle ta tåget upp till Åre bokade hon enskilda platser för familjen. Tanken var att man på grund av coronapandemin skulle få sitta för sig själva, utan att behöva sitta bredvid eller tillsammans med några andra.

Men när familjen satte sig på tåget strax innan åtta på söndagsmorgonen visade det sig att familjen blivit placerade bredvid andra resenärer. Totalt hade tre sällskap bokats tätt tillsammans, blandat.

Coronapandemin

– Det var väldigt rörigt när vi satte oss på tåget och helt fullt i vagnen. Samtidigt ropar personalen ut i högtalarna att man ska hålla avstånd, säger Karin Airaksinen.

– Det här är dåligt på så många sätt.

Vagnen fullbokad 

När Karin Airaksinen kollade med tågpersonalen visade de sig att alla platser i vagnen var bokade. Efter att hittat några lediga platser i en annan vagn kunde de tre sällskapen till sist omplaceras – på egen hand.

Karin Airaksinen säger att hon var tveksam inför att sätta familjen på tåget upp till Åre, men lugnade sig med att SJ i höstas lovat att man framöver skulle boka färre platser.

– Var det inte så här de lovade att det inte skulle bli? säger Karin och berättar att en medpassagerare säger att hon skulle ha tagit bilen om hon vetat att det skulle bli så här.

SJ beklagar

Anders Edgren på SJ:s pressjour beklagar det inträffade.

– Det är väldigt olyckligt. Vill man sitta enskilt så ska man få sitta enskilt, säger han.

Enligt Anders Edgren är orsaken antagligen ett fel i bokningssystemet, vilket tyvärr ibland inträffar.

– Ibland händer tyvärr till och med att folk bokar på exakt samma plats i tåget.

Enligt Anders Edgren varierar bokningsläget krafigt på olika tåg och turer, men SJ:s uppfattning är att bokningsläget överlag är väldigt lågt, julresandet till trots och ligger i snitt på 50 procent.

SJ:s presschef Tobbe Lundell tillägger att han tror att det är många som har felaktiga förväntningar, och att man inte kan räkna med att platsen bredvid inte bokas av någon annan.

– Vi kommer aldrig kunna garantera att det här inte kan hända, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet