Skådespelaren Margreth Weivers är död

Uppdaterad
Publicerad

Skådespelaren Margreth Weivers har avlidit efter en tids sjukdom, 94 år gammal. Det uppger hennes barnbarn Tove Norström för Aftonbladet.

– Hon somnade in i morse, säger Tove Norström.

Margreth Weivers föddes i Stockholm 24 juli 1926. Hon utbildade sig på Calle Flygare Teaterskola åren 1942–1944, varefter hon var verksam på Hippodromen i Malmö och på Malmö stadsteater. Under många år tillhörde hon den fasta ensemblen vid Norrköping-Linköpings stadsteater. Hon arbetade även på Stockholms Stadsteater innan hon blev frilans 1985.

Stort antal teater- och filmroller

Margreth Weivers gjorde ett stort antal teaterroller under sin karriär. En av de första var som Ingeborg i Dramatens uppsättning av Selma Lagerlöfs ”Kejsaren av Portugallien”, redan år 1939. Den sista var som som Fästmön i pjäsen ”Spöksonaten”, regisserad av Ingmar Bergman på Dramaten år 2000.

Men, Margreth Weivers var även en mycket aktiv filmskådespelerska och gjorde mellan åren 1943 och 2010 ett 80-tal filmer och tv-serier, alltifrån Bo Widebergs ”mannen från Mallorca” och Roy Anderssons ”En kärlekshistoria” till tv-serierna ”Dårfinkar och Dönickar” samt ”Tusenbröder”.

Mest känd är hon dock kanske för sina roller i tv-serien ”Varuhuset” och filmerna om ”Lotta på Bråkmakargatan”. 

Margreth Weivers var gift med regissören och skådespelaren Bertil Norström som hon träffade på teaterskolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.