Foto: TT

Nya amorteringskrav kan kosta tusenlappar

Uppdaterad
Publicerad

Räkna med ett antal tusenlappar extra i månaden. De nya amorteringskraven riskerar stänga ute de unga – de som inte etablerat sig på bostadsmarknaden, enligt bedömare.

Under onsdagen kom Finansinspektionen (FI) med det skarpa förslaget om hur de nya amorteringskraven på nya bolån ska se ut. Ett nytt lån på toppen, på exempelvis 3 miljoner kronor, måste amorteras med 60 000 kronor per år.

– I storstadsområdena kommer det att handla om ganska många tusenlappar extra i utgifter per månad, säger Jakob Eliasson, samhällspolitisk chef på intresseorganisationen Villaägarna.

Outsiders

Och precis som Mäklarsamfundets vd Ingrid Eiken ser han nu att en ännu tydligare grupp av outsiders skapas.

– Man kan direkt konstatera att det gör det ännu mer bekymmersamt för gruppen unga vuxna som redan i dag har svårt att komma in på bostadsmarknaden. Men det drabbar även människor som blivit arbetslösa. När jobben försvinner på orter där bostadspriserna är lägre och man skyndsamt måste flytta till tillväxtorter där priserna är högre så blir det stora kostnader, säger Ingrid Eiken.

FI föreslår att nya bolån med en belåningsgrad på över 70 procent ska amorteras ned med minst två procent av det ursprungliga lånebeloppet varje år. När lånegraden sjunkit under 70 procent ska lånen amorteras ned med minst en procent per år.

Amorteringskravet ska gälla för alla nya lån, men först från och med den 1 augusti 2015, föreslår FI.

– Nu lär det bli full fart hos mäklarna, spår Ylva Yngveson, oberoende privatekonom, tidigare hos Swedbank.

Det kan möjligen driva upp priserna fram till i augusti.

Efterlyser bosparande

Ylva Yngveson tycker det är sunt med en striktare amorteringskultur, men även hon anar att det blir svårare för unga att få råd med bostaden.

– Jag är väldigt kritisk till att man inte samtidigt skapar något slags bosparande för unga, det finns ett akut behov av det, säger Yngveson.

Att FI vill införa amorteringskrav enligt den här modellen är känt sedan tidigare. Nu har myndigheten specificerat hur detaljerna kommer att se ut, och vad som ska räknas som ett nytt bolån.

Villaägarna välkomnar att FI gått ifrån modellen att det är inköpspriset som ska avgöra värdet på bostaden. Enligt det specificerade förslaget är det marknadsvärdet som ska gälla, med en möjlig omvärdering vart femte år. Det innebär en lindring av amorteringskravet, om priserna stiger.

Enligt FI är ett nytt bolån när man tar ett lån för att köpa en bostad, men också om man tar ett nytt lån eller utökar de befintliga för att bekosta reparationer. Amorteringskravet gäller då endast det utökade lånet. Kravet ska däremot inte gälla om man bara vill byta bank.

Möjliga undantag

Det ska finnas möjlighet för bolåneföretagen att göra undantag från amorteringskraven för enskilda hushåll under en begränsad tid, om det finns särskilda skäl till det. Det kan till exempel handla om sjukdom eller arbetslöshet.

Förslaget ska nu ut på remiss, men förslaget behöver inte passera politikerna och det mesta pekar på att det nu presenterade förslaget kommer att bli verklighet den 1 augusti.

Flera tusenlappar

Nya bolånetagare ska amortera lånen till 50 procents belåningsgrad. Det ska ske i två steg: Först ska lånen amorteras med minst 2 procent varje år ner till 70 procents belåningsgrad. Efter det ska minst 1 procent amorteras ner till 50 procents belåningsgrad. Vid lägre belåningsgrad finns inga krav på amortering.

För ett lån på 1 miljon kronor blir den månatliga amorteringen i det första steget 1 700 kronor i månaden.

Vid lån på 2,5 miljoner kronor ökar amorteringen från 2 900 kronor till 4 200 kronor i månaden, och ett lån på 5 miljoner kronor får amorteringen 8 300 kronor i månaden mot dagens 5 900 kronor.

Källa: Finansinspektionen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.