Skattelättnader för grön teknik och kemtvätt efter årsskiftet

Publicerad

Från och med årsskiftet införs en rad nya skatteregler som kan minska hushållets utgifter. Det handlar bland annat om avdrag för grön teknik, att skruva ihop möbler eller lämna dina kläder på kemtvätt.

Inköp av ny, grön teknik är en sak där man från och med januari kan göra nya skatteavdrag. Enligt Pia Blank Thörnroos på Skatteverket handlar det om skattereduktioner för upp till 50 000 kronor och det gäller både material och arbete.

Det kan till exempel handla om installlation av solceller där man får dra av 15 procent av kostnaderna eller lagring av egenproducerad el och laddningspunkter till elfordon. Där får man dra av 50 procent av kostnaderna, säger Pia Blank Thörnroos.

Rutavdraget utvidgas

Andra skattelättnader som införs nästa år är att rutavdraget utvidgas och taket höjs till 75 000 kronor. Du kan till exempel få hjälp med att låta ett företag hjälpa dig att skruva ihop möbler eller koppla ihop teknisk utrustning.

Det blir även möjligt att göra avdrag för att köra uttjänta saker till återanvändning, att få kläder omsydda eller att lämna in tvätt till en tvättinrättning.

Privatekonomiska experten Annika Creutzer anser att det finns flera anledningar till att använda tjänsterna.

-Jag tycker det är jättebra att rut-avdraget utvidgas och visst kan vi behöva få hjälp med tvätt och skrädderitjänster. Sen tycker jag att det också är ett sätt att stötta företag som haft det tufft på grund av corona epidemin säger hon.

Annika Creutzer nämner också några andra viktiga skattehändelser som träder i kraft senare under 2021.

-Räntan för uppskov på bostadsvinsten försvinner nästa år. Det gäller retroaktivt från och med 2014 så jag rekommenderar att man använder tjänsten på skatteverkets hemsida för att kontrollera om du har rätt att få tillbaka skatt, säger hon och tillägger en positiv förändring är också att pensionärerna får vissa skattelättnader senare under nästa år.

Högre fordonsskatt

En skatt som däremot blir dyrare nästa år är fordonsskatten och det blir även högre kostnad för att ha tjänstebil.

– Så där behöver man verkligen se över hur mycket mer man kommer att få betala för bilen, säger Annika Creutzer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.